2015-06-24

Sesamkex - Mörk Choklad & Havssalt

De här kexen passar fint både som snacks eller som kakor! Med lite nötsmör och banan på så blir de dessutom kanongoda mellanmålskex.

Sesamkex med Mörk Choklad

Ugn 150 grader
2 dl Skalade Sesamfrön
1 dl Majsmjöl
1 msk Fiberhusk
1 msk Olivolja
2 1/2 dl Hett Vatten
Flingsalt
40-50 g Mörk Choklad 70-80%

Blanda samman de torra ingredienserna och koka under tiden upp vattnet. Blanda därefter snabbt ned olivolja och det heta vattnet.
Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Tips! Om smeten är svår att breda ut så är det bara att trycka ut den med händerna. Fukta händerna med kallt vatten emellanåt så fastnar inte smeten på händerna.
Strö på lite flingsalt och tryck eventuellt ut cirklar med hjälp av en kakform. De runda kexen bryter du lös sedan när de är färdiggräddade. Annars går det också lika bra att med hjälp av en kniv skära ett rutmönster och sedan bryta kexen när de är färdiggräddade.

Grädda först ena sidan i 20-25 min. Ta ut plåten ur ugnen. Låt stå en kort stund och vänd sedan med hjälp av stekspade för att grädda ungefär lika länge på andra sidan.
Beroende på hur tunt du brett ut smeten så kan det ta längre eller kortare tid, så håll koll.
När kexen svalnat så är det bara att bryta loss dem och smälta chokladen. Ringla smält choklad över och strö på extra flingsalt!
Om du stansat ut runda formar så blir det en del smulor över. De är supergoda att strössla över en tallrik med jordgubbar och mjölk!

7 kommentarer:

  1. Kexen ser så galet goda ut! och fina! Måste prova att baka dessa :) Jag har skrivit det förut, men det tåls att skriva igen, din blogg är så himla fin och inspirerande! Så otroligt välgjord och proffsig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att höra! De tog slut på tok för snabbt här hemma :D
      Tack snälla du, vad fint att höra :) Blir jätteglad <3
      Ha en bra dag!
      /Evelina

      Radera
  2. blev sa sugen att göra dessa när jag sag receptet att jag gick raka vägen till mataffären fran jobbet och om ett par minuter ska kakorna vara färdiggräddade! tack för inspo :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh vad härligt!! :)
      Berätta gärna vad tyckte sedan :)
      Ha en fortsatt trevlig helg <3
      /Evelina

      Radera
    2. de blev jättegoda! gillade de tunnaste mest sa nästa gang ska jag bre ut hela smeten lite tunnare för att bara fa riktigt krispiga kakor :)

      Radera
  3. Hej Evelina.
    Vill bara tacka för en så fin blogg med mycket inspiration. Tänkte baka dessa kex idag och har en fråga. Finns fiberhusk att köpa i vanlig mataffär och om man inte hittar det vad kan man byta ut det mot? Blir dessa kex glutenfria?

    Ha en fin dag!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket! Vad kul att höra :)
      Fiberhusk finns i mataffären vid glutenfria mjöler mm.
      De här kexen innehåller inte vete/gluten.
      /Evelina

      Radera