2015-06-02

Kolasås med Granskott!


Det här året provade jag att göra granskottssirap på Kokossocker.
Jag varvade cirka 2 dl Granskott med ca 3 dl Kokossocker i en glasburk. Sedan satte jag på locket och ställde burken i ett soligt fönster.

Redan efter några dagar började sockret att smälta. Jag rörde om i burken i bland och silade sedan av granskotten efter cirka 2 veckor. Egentligen ska burken helst stå i fönstret i 3-4 veckor men jag kunde inte vänta, jag var så nyfiken att prova receptet nedan!

Häromdagen gjorde jag en Kolasås med en touche av Granskottssmak. Den blev så underbart god!

Kolasås med Granskottssirap
Jag tog hälften av satsen med Granskottssirap och hällde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med 1/2 dl Agavesirap, 1 1/2 dl fet Kokosmjölk, 3/4 dl Kokosolja, någon nypa Havssalt & Äkta Vaniljpulver.

Sedan fick kolasåsen sjuda i ca 15-20 min med omrörning då och då tills den tjocknat något. Därefter hällde jag upp såsen i en ren burk.
Kolasåsen får en tjockare konsistens när den svalnat. Förvara i kylskåp och ta fram en liten stund innan servering för en mjukare konsistens.

Granskottskolasåsen är god till allt möjligt. Som topping på en kaka, till glass eller att bara ta en sked som den är..Mums!

Så här såg burken med Granskott & Kokossocker ut efter några dagar. Sockret har just börjat smälta.

Den här granskottssirapen fick en lite tjockare konsistens så jag ska blanda ut den andra hälften av satsen med citronsaft. Så får det sjuda ihop i en tjockbottnad kastrull och sedan hällas upp på flaska. Mer om det i ett eget inlägg!

Tänk bara på att plockning av granskott inte ingår i allemansrätten.


Läs mer: Vilda Växter, Skogen, Godis

7 kommentarer:

 1. Vilket himla spännande recept och fantastiska bilder, som vanligt! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad roligt att höra :) Tack!
   Det finns så mycket jag skulle vilja göra och så många recept att prova. I bland önskar jag att jag kunde stoppa tiden lite, haha. Listorna med idéer blir för långa :D
   /Evelina

   Radera
 2. Men alltså wow, du upphör då aldrig att imponera med dina häftiga recept och vackra bilder. Superfint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, tack!
   Tanken från början var att det skulle blir kolor men det ville inte kolasmeten :D Så då fick det bli kolasås! Det är det roliga med att experimentera i köket med olika ingredienser. Det blir något nytt och spännande och oftast inte som man tänkt sig från början :)
   /Evelina

   Radera
 3. Vad spännande denna kolasås låter! Älskar dessa nytänkande idéer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, det går liksom inte att beskriva smaken! Lite blommig på något vis kanske man kan säga :)
   Tack <3
   /Evelina

   Radera
 4. Vilken spännande blogg, måste prova det här receptet någon gång!

  SvaraRadera