2015-06-14

Bönbiffar med Halloumi & Grillade Grönsaker


Att grilla hör sommaren till tycker jag! Jag är ingen grillfantast och grillar inte sådär jätteofta men några gånger under sommaren händer det. Det är mysigt att stå utomhus i värmen och laga till maten.


Eftersom vi mestadels äter vegetariskt här hemma så blir det till att grilla en massa goda grönsaker. Bönbiffarna gräddade jag i ugnen innan och eventuellt så kan de få en snabb uppvärmning på grillen precis innan servering.


Något som jag tycker är rätt svårt att få till själv är olika kryddblandningar! Därför är jag väldigt glad att det finns färdiga Ekologiska Kryddblandningar hos Kryddtorget.se. Mer om hur jag använder dem går att se nedan!


Jag grillade Sötpotatis, Champinjoner, Citron och Körsbärstomater.

Sötpotatisarna skrubbade jag först rena. Därefter skar jag dem i skivor, penslade med olivolja och kryddade dem med kryddblandningen Cajun Seasoning. De behöver grillas i några minuter så se till så att det är lagom värme, annars blir de lätt brända. Helt fantastiskt gott blir det!

Citronerna skar jag bara itu med en kniv och placerade dem på grillen. Grillad citron får en sötare smak och det passar så fint att pressa på de grillade grönsakerna!
Champinjonerna och Körsbärstomaterna trädde jag upp på grillspett och penslade med lite olivolja och strödde på några nypor havssalt.



Grilla Miljösnällt:
Vi använde en kolgrill med miljömärkt grillkol och sedan tände vi grillen med björknäver.

En annan viktig del är ju också vad som läggs på grillen. Det finns ju så mycket goda grönsaker att grilla och vegetariska alternativ till kött!
När det kommer till färdiga grilloljor så kan de ofta innehålla palmolja och olika E-ämnen. Jag rekommenderar Ekologiska Kryddblandningar och hemmagjorda grilloljor istället.
Fler tips finns hos Naturskyddsföreningen, HÄR.


Bönbiffar med Halloumi ca 9 st
Ugn 200 g
380 g Kokta Kidneybönor
250 g Halloumiost
1/2 Rödlök
1 Ägg
1 dl Havregryn
3 tsk Majsmjöl
1/4 tsk Merquen
2 tsk Sambar

Skalade Sesamfrön

Gör så här
:
Skär rödlöken och halloumiosten i bitar. Lägg ned i en hushållsassistent och knäck i ägget. Häll därefter i övriga ingredienser och mixa samman. Mixa till en jämn konsistens.
Låt smeten stadga till sig i kylskåp i minst 30 min.
Forma sedan biffar och vänd dem i sesamfrön. Lägg biffarna på plåt med bakplåtspapper, platta till dem något och ringla olivolja över dem. Grädda dem i ugnen i cirka 15 min.
När de svalnat kan de värmas på grillen precis innan servering.


Till de grillade Grönsakerna och Bönbiffarna serverade jag Melon, Rödlök, Rädisor, Turkisk Yoghurt & Blandad Sallad. Till sist så toppade jag tallriken med ätbara blommorna Styvmorsviol & Skogsviol samt med Harsyra.

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Kryddtorget.se

10 kommentarer:

  1. nä men gud så mycket gott på en och samma tallrik! en riktig sommartallrik det där ju :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, vad härligt att höra :D Javisst! Den bara skriker sommar!!
      /Evelina

      Radera
  2. Grilla är verkligen sommar för mig! I helgen blev det grillning och det blev bland annat grillad paprika och halloumi. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad gott ned halloumi och paprika! Tycker att paprika får en helt annan (och godare) smak när den grillas :D
      Ha det fint!
      /Evelina

      Radera
  3. ÅH! Jag har letat efter ett recept på bönburgare som går bra att grilla utan att de faller isär. Ska absolut prova dessa! :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. OBS, vet inte om du missade att biffarna ska gräddas i ugnen först? Förtydligade det i texten nu.
      De ska gräddas i ugnen först och sedan när de svalnat kan de värmas på grillen precis innan servering!
      /Evelina

      Radera
    2. Okej tack! Jag lagade dessa redan ikväll faktiskt, de blev helt himmelskt goda!! Jag publicerade de på min blogg och länkade till dig. Kolla gärna in resultatet.
      Ha en fin midsommarhelg, kram!

      Radera
    3. Haha åh vilken tur :) Blev lite orolig där ett tag! Det värsta som finns är ju att stå och grilla bönbiffar som trasar sönder!
      Vad smart att frysa dem sedan och därefter grilla. Kul att du gillade dem :)
      Ha en finfin midsommar <3
      /Evelina

      Radera