2015-05-13

Kastanjemjöl, Teffmjöl, Äppelsirap & Lönnsirap = Brownies & Frallor


Nu känns det som det var det längesedan jag lade ut recept på bröd och bakverk! Så i det här inlägget kommer två stycken recept.
Jag har provat ett mjöl som är helt nytt för mig, nämligen Kastanjemjöl (glutenfritt & eko)! Det första jag bakat med mjölet är Brownies men efter snabb googling hittade jag också flera recept på Kastanjepannkakor. Hur härligt låter inte det? Det får det bli nästa gång.

Jag har också bakat frallor med Teffmjöl (glutenfritt & eko) som jag toppade med Tahini & fin
Lönnsirap, samt gjort en Jordgubbssås med Äppelsirap.

Mjölsorterna samt Äppelsirap & Lönnsirap finns i nyöppnade webbutiken Rauseko.se! Se recepten nedan.


Brownies med Kastanjemjöl

90 g Smör
200 g mörk Choklad 70%
3/4 dl Kokossocker
1/2 tsk Äkta Vaniljpulver
2 Ägg
4 msk Kastanjemjöl (siktat)
100 g Rostade Hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan Smör och Choklad i vattenbad.
Ta bort från värmen och rör sedan ned Socker och Vaniljpulver.
Rör därefter i äggen och och sikta i Kastanjemjölet. Rör sedan smeten en stund tills den tjocknat.

Rosta under tiden Hasselnötterna i en torr stekpanna.
Häll browniesmeten i en bakplåtspappersbeklädd ugnsform och strö till sist över Hasselnötterna hela eller grovt hackade. Grädda sedan i ca 20 min.

Jordgubbssås med Äppelsirap
225 g frysta tinade jordgubbar
2 tsk Äppelsirap
3/4 msk Agavesirap
1 krm Äkta Vaniljpulver

Koka jordgubbarna hastigt tillsammans med Äppelsirap, Agave & Vanilj. Mixa sedan såsen slät och låt svalna.
Skär kakan i bitar när den svalnat helt! Jag tycker att Brownies blir allra godast när de fått vila i kylen i några timmar eller över natten. Då blir det perfekt konsistens!

Servera sedan med Grädde & Jordgubbssås.

Jordgubbssåsen får en söt och frisk äppelsmak från Äppelsirapen! Passar superbra till den mörka chokladsmaken



Ekologiskt & Glutenfritt Kastanjemjöl!


Sommarlängtan!
Ekologiskt & Glutenfritt Teffmjöl!


Snabbt och enkelt bröd som blir riktigt gott och har en mjuk konsistens. Ett annat brödtips om du vill baka med jäst är de här Teffmjölsfrallorna som jag brukar göra på helgerna, recept HÄR.

Teff & Mandelfrallor

1 1/2 dl Teffmjöl
1 dl Mandelmjöl
1 msk Fiberhusk
2 tsk Bakpulver
1/2 tsk Havssalt
1 Äggula
1 Äggvita
2 tsk Äppelcidervinäger
2 dl valfri Mjölk
1 tsk Agavesirap

Blanda först de torra ingredienserna. Vispa därefter äggvitan tills den är vit och fluffig.
Ställ skålen med äggvita åt sidan och blanda i Äggula, Äppelcidervinäger, Mjölk och Agavesirap i mjölblandningen.
Vänd till sist ned den vispade äggvitan.
Klicka ut 5 stycken bröd med en sked på plåt med bakplåtspapper.
Grädda sedan frallorna i ca 10 min på 225 grader.

Jag åt mina frallor med Smör, Tahini, Äpple, Bär & ringlade till sist över lite Lönnsirap. Oslagbar kombination!

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Rauseko.se

8 kommentarer:

  1. Ser otroligt gott ut, kommer du på alla recept själv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack, vad kul att höra :)
      Jag kommer både på recept själv, inspireras av andra men ändrar tills det blir som jag vill samt översätter "vanliga" vetemjölsrecept till glutenfria. Så kan man kort och gott säga :)
      /Evelina

      Radera
  2. Men alltså wow! Älskar när du är så kreativ i köket och allt bara blir helt ljuvligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! :) Det är roligt och lite klurigt att fota mat och bakverk tycker jag :D Känns kul att vara inne i en period när bakning känns lite extra inspirerande och roligt <3
      Ha det bra!
      /Evelina

      Radera
  3. Oj vad gott allt ser ut! Vi är så himla dåliga på att baka här hemma... Men i helgen fick jag lite rabarber så imorgon blir det nog ett varv i köket faktiskt hihi.

    Måste fråga var du hittat den fina "mjölskopan"? Länge letat efter sådana i lite olika storlekar, både för mjöl men även mindre för kryddor, té m.m men hittar aldrig några :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra! :) Tack!
      Det blev faktiskt kanongott måste jag säga :D Älskar när man får till goda smakkombinationer!
      Åh, rabarber..Det är sådan lyx tycker jag! En så speciell och god smak :)

      Den kommer faktiskt från en loppis! Rosengatans Loppis här i Söderhamn som har såååå mycket fint! Där är det svårt att gå därifrån tomhänt...;)

      Ha det bra!

      /Evelina

      Radera