2015-05-18

Hasselnöt & Sesam-Kakor - Pensel & Degskrapa i trä


Det är så roligt att vara inne i en period när bakning känns extra inspirerande och kul!
Lite roligare är det ju förstås att använda sig av fina redskap när man bakar också :)

Till de här kakorna använde jag en Degskrapa (i rostfritt stål & björk) som är perfekt att skiva kakorna med och en Pensel (björk & tagel) för att pensla på uppvispat ägg på kakorna.
Degskrapa & Brödpensel finns i fina butiken LOVeLLY.se som har massor av bra redskap i trä, rostfritt & bambu!


Hasselnöt & Sesam-Kakor
Ugn: 175 grader
150 g Hasselnötter
1 1/2 dl Kokossocker
3/4 tsk Fiberhusk
1/2 tsk Bakpulver
1 nypa Havssalt
2 msk Tahini
80 g Kokosolja
1 Ägg (+ 1 Ägg till pensling)
Sesamfrön



Gör så här:

Mal först nötterna i mandelkvarn. Blanda sedan tillsammans med övriga torra ingredienser. Smält kokosoljan och blanda ned i mjölblandningen. Rör därefter i övriga ingredienser.
Låt degen vila i kylskåp i någon timme. Ta sedan fram och forma degen till en rulle.
Lägg in rullen i kylskåpet igen, inlindad i bakplåtspapper eller lagd i en tät burk/låda.

Låt sedan degrullen ligga i kylskåpet i några timmar och stelna till sig. Ta därefter fram och skär rullen i skivor med hjälp av Degskrapan. Ca 1/2 cm tjocka eller tunnare om du vill ha krispigare kakor.
Lägg ut kakorna på plåt med bakplåtspapper och Pensla dem sedan med uppvispat ägg. Strö till sist över lite sesamfrön på varje kaka.
Grädda i ca 10-12 minuter eller kortare tid om kakorna är skuren i tunnare skivor.

De här kakorna blir krispiga på utsidan och mjukt sega på insidan. Den perfekta typen av kaka om ni frågar mig :)



Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & LOVeLLY.se

2 kommentarer:

  1. Åh, det lät ju supergott! Det skulle jag prova direkt om det inte vore för att dottern är mandel & nöt-allergiker. Har du någon idé på vad man kan byta ut nötterna mot?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tycker att kakorna verkar goda! De var de sannerligen..slut för längesedan. :)
      Oh, vad svårt att rekommendera något annat då jag inte provat att baka på annat mjöl..
      Kanske att Kastanjemjöl kan fungera? Som jag skriver om i ett inlägg längre ned på bloggen. Vad jag förstått så går det att använda istället för mandelmjöl iaf.
      Annars kanske havremjöl kan fungera. Om du provar med annat mjöl får du gärna berätta hur det blev :)
      /Evelina

      Radera