2015-05-27

Egen Teblandning - Nässla, Citronmeliss & Apelsin samt Maskrossirap


Jag älskar både kaffe och te! Till frukosten dricker jag en kopp kaffe och en stor mugg med örtte.
Ofta köper jag färdiga teblandningar men det är så mycket roligare att blanda ihop sitt eget te!
Den här gången har jag gjort en blandning med Nässlor, Citronmeliss & Apelsinskal.

Örter och Apelsinskal kommer från Kryddtorget.se som har ett brett sortiment av Ekologiska kryddor och kryddblandningar både till matlagning och bakning. För alla som tycker om att fylla köksskåpen med ekologiska kryddor, torkade örter och tesorter är det rena rama drömmen med en butik som har allt man kan tänkas vilja ha.


Te med Nässla, Citronmeliss & Apelsinskal

Blanda hälften torkade nässlor med hälften torkad Citronmeliss. Blanda sedan ned en liten näve Apelsinskal eller efter tycke och smak
. Häll sedan över blandningen i en glasburk.
När du ska brygga ditt te så är det bara att ta en liten sil eller tekula och fylla med teblandningen.
Häll på hett vatten och låt dra i några minuter. Söta eventuellt med lite honung, maskrossirap eller agavesirap och lägg gärna i en tunn skiva citron också!


Nässla: Örtig och mild smak. Innehåller vitaminer & mineraler och är stärkande för hela kroppen, blodrenande, basgörande, infektionshämmande, stimulerar matsmältningen, kan sänka blodtrycket och minska inflammation.

Citronmeliss
: Frisk och fräsch smak. Lugnande och rogivande egenskaper. Kan hjälpa vid spänningshuvudvärk och nervös mage.

Apelsinskal
: Sötsyrlig smak.
Bland annat bra för matsmältningen och verkar antiinflammatoriskt.


Jag blandade i lite av min hemmagjorda Maskrossirap i tevattnet och det blev kanongott!

Maskrossirap

Sirapen höftade jag ihop en dag när jag varit ute och plockat maskrosor. Ungefär såhär gjorde jag den:
Först plockade jag av de gula kronbladen från en stor näve maskrosor. Sedan blandade jag ned dem i en kastrull tillsammans med 1 1/2 dl Agavesirap, saften från 1 Citron, 1 dl Vatten, 1 nypa Äkta Vaniljpulver och ca 1/2  msk Kokossocker. Sedan fick det sjuda på i ca 30 min på svag värme tills det tjocknat något. Rör om under tiden (tillsätt eventuellt mer vatten under tiden).
Därefter silade jag sirapen och hällde upp i en rengjord burk.

Typiskt mig att inte göra sirapen efter recept. Ibland har jag liksom alldeles för roligt i köket och bara experimenterar och provar mig fram. Kanske lyssnar på musik, kanske sjunger och flänger omkring mellan köksbänken, spisen och skafferiet. Fler som känner igen sig? :)
Om ni vill ha ett mer exakt och traditionellt recept rekommenderar jag att kika på det HÄR.

Maskors:
Innehåller C-vitamin, är renande, leverstärkande och den bittra smaken stimulerar matsmältningen.

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Kryddtorget.se

6 kommentarer:

 1. Åh vad kul med att göra eget te! Jag har många somrar gjort eget svartvinbärs te, men jag har inte tänkt på att det finns mycket annat man också kan göra te på. Så detta måste jag absolut prova på :D

  Du är så inspirerande och ger en sån glädje runt det enkla o vackra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, Svartvinbärste är ju så gott! Det har jag faktiskt aldrig gjort själv, dags nu :)
   Kul att du ska prova teet! Det blev väldigt fräscht :)

   Tack snälla du, värmer att höra <3

   /Evelina

   Radera
 2. Åh vad perfekt! Letade efter ett recept för maskrossirap/honung utan raffinerat socker =) Det här ska jag definitivt slänga ihop i köket, tack! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, jag försöker ju att undvika för mycket raffinerat socker så det blev ett litet experiment..:)
   Den fick en "mörk" och härlig smak, sött och bittert liksom, gott! Hoppas du gillar sirapen!
   /Evelina

   Radera
 3. Hemmagjord maskrossirap brukar jag ringla över hemmagjord musli...det blir så gott!!

  SvaraRadera
 4. Å nu påminde du mig om att gå ut att plocka nässlor. Brukar varje sommar plocka in och torka. Fantastiskt härligt att göra sitt egna te. Det här receptet ska jag spara.
  Kram
  Annie

  SvaraRadera