2015-04-14

Björksav!


Sedan några år tillbaka så tappar jag alltid björksav till våren. Jag tappar inga mängder utan kanske två-tre stycken mindre flaskor per år.
Björksaven tappar jag dels för att det är väldigt gott men också för att det är så roligt och häftigt att se hur flaskan sakta fylls med den nyttiga saven.


På bilden har jag dekorerat med björkris som stått inomhus och fått fina, gröna blad.


Jag tycker att Björksav smakar som världens lyxigaste vatten. Friskt, kallt och med en liten sötma.
Det enklaste sättet att tappa björksav på är genom att skära av en bit på en något hängande björkgren. Sedan är det bara att hänga på flaskan eller sätta fast den med ett snöre.

Det kan ta några timmar innan flaskan har fyllts, så sätt flaskan på morgonen och håll lite koll under dagen och se hur fort/sakta den fylls upp.

Saven innehåller bland annat kalium, kalcium, magnesium, c-vitamin och xylitol (björksocker), äppelsyra samt proteiner, aminosyror och enzymer.


Läs mer: Wikipedia, Skogsskafferiet, Shenet

Tänk på att tappning av Björksav inte ingår i allemansrätten, fråga alltid markägaren om lov.

Läs mer om Björk/Björksav: Vilda Växter

14 kommentarer:

  1. Vilket bra och informativt inlägg! Älskar björksav <3 så uppfriskande och blir ju bara godare när man vet att det är nyttigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad glad jag blir att höra det :)
      Mmm, det känns som att dricka våren <3
      /Evelina

      Radera
  2. Det hade jag velat testa! Låter spännande :)
    Vill också tillägga att jag hittade din blogg för kanske 10 minuter sedan och har nu kikat runt lite. HUR GLAD BLIR MAN INTE DÅ!? Så roligt att få hitta hit! :D
    Är verkligen genuint glad. Ha en toppenfin kväll!
    /Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Men åh, tack! Fantastiskt kul att höra <3
      Ha en fin kväll du med!
      /Evelina

      Radera
  3. Vad häftigt att tappa egen björksav! Jag har "bara" druckit köpt, och det är riktigt fräscht.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja, det känns helt otroligt häftigt! Jag har däremot aldrig provat den köpta varianten ;) Spännande!
      /Evelina

      Radera
  4. Idag är det sista dagen att rösta i bloggtävlingen på Lifes hemsida så gå in och rösta på vår kära Evelina :) :) :)

    SvaraRadera
  5. Jag gick ut och provade direkt efter att ha läst lite hur man skulle göra före och efter. Tog med sonen på åtta år och hämtade det efter några timmar. Vågar du smaka sa jag,det gjorde han och han tyckte det var jättegott ville ha mer hela tiden. Jag tyckte också det var gott. Var iskallt som man tagit det ur kylen. Kul och tack för tipset nu blev det äntligen av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Fantastiskt! :) Åh, så mysigt att han också gillade det.
      Jag ska tappa lite mer på fredag, längtar :)
      /Evelina

      Radera
  6. Låter väldigt fräscht och nyttigt! :)
    Men, jag tror inte att du eller de flesta känner till att det är olagligt att göra om det inte är ens egna träd vill säga.
    Det ingår nämligen inte i allemansrätten.
    Var ett reportage i lokaltidningen som jag får ganska nyligen om detta med att det är olagligt eftersom det varit en hel del sådant på gång i trakterna.
    Om man inte vet exakt hur man ska gå till väga kan man tyvärr döda trädet dessutom :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja, superfräscht och gott :)

      Jag är noga med att skriva det i texten (se bild längst ned) Samt så länkar jag till mer läsning. Där står mer om regler och hur man går tillväga för att tappa sav på rätt sätt :)

      /Evelina

      Radera
  7. Åh, förlåt att jag missa det finstilta! Vad bra att du skrev det! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch då ingen fara :)
      Jag tycker att det är superviktigt att poängtera det! Sedan tappar jag alltid mindre mängder sav. Tycker synd om stackars björken annars.
      Ha det bra <3
      /Evelina

      Radera