2015-03-02

Växtfärgningen - Resultatet


Jag skrev ju i det HÄR inlägget om att jag provade att växtfärga för första gången. Många har varit nyfikna på hur det blev, så ovan kan ni se resultatet! I verkligheten är de dock lite mörkare i färgen.
(Det här med att stryka saker förresten är ju inte min starka sida..Så kuddfodralen får vara lite skrynkliga tills jag rotat fram strykjärnet
)

Jag tycker att färgen blev väldigt fin, någon slags rosa nyans. Tänk att lite rödlöksskal kan ge så fin färg!

Då jag bara experimenterade mig fram efter att ha läst i boken Naturlig Färgning så har jag tyvärr inget exakt recept att gå efter. Men jag förklarar på ett ungefär hur jag gjorde nedan.

Jag tog det torra rödlöksskalet från ett gäng små rödlökar. Sedan lade jag skalet i en kastrull (ca 3L) och fyllde på med vatten.
Därefter fick det sjuda under lock i ca 45 min. Sedan silade jag bort skalen och hällde i någon tsk havssalt
.
Kuddfodralen fick koka i rödlöksvattnet i ca 1 timme och sedan lät jag dem ligga i vattnet i ca 2 dygn. Då och då rörde jag om och innan jag hängde kuddfodralen på tork så sköljde jag dem i kallt vatten.

Berätta gärna i en kommentar nedan om ni provat att växtfärga och om ni har några bra tips!

6 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag växtfärgade ullgarner för många år sedan ute i trädgården. Läste på lite innan sen gick jag ut i skogen och plockade allt möjligt. Blad och lava och nässlor som ger en fin mörk grön färg. Jag blandade och mixade och fick många härliga färger. Stickade en tröja med många av färgerna sedan och den har jag kvar än. Har aldrig använt den. Kul som minne. En kokplatta och en stor gammal gryta, blir en härlig doft oxå. Måste göra det tidigt på våren. Nu står det ju på nätet hur man gör, jag hade en gammal bok. Tyvärr vet jag inte hur man skickar med bild o.s.v annars hade du kunnat få se den - färgerna. Jättekul, testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad härligt det låter att stå utomhus och växtfärga :)
   Har själv tänk att prova med björkblad och morotsblast! Nässlor, just det :) Läste om dem med. Finns ju så mycket att färga med.
   Kul att du delar med dig! Berätta gärna om du provar att växtfärga igen och om du hittar någon fin färgkombination :)

   Ha det gott!

   /Evelina

   Radera
 2. Håller också på och färgar garn som bäst, såklart inspirerad av Naturlig Färgning boken :). Betade du av tyget innan? Då ger det djupare färg. Testade utan att beta först och då fick jag också en blek nyans av gulalökskal trots att jag hade tyget i färgbadet 1 vecka. Måste experimentera mera med betningen. Men sjukt kul är det ju :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad kul! Tänkte att du också växtfärgat :) Visst är boken bra!? Så fina bilder dessutom.
   Nej jag betade inte innan..Jag var så ivrig att sätta igång!
   Blir säkert mörkare och lättare för färgen att fästa om det betas av. Ska prova mig fram lite mer snart. Blev väldigt nyfiken på att färga med svarta bönor (som det stod om i boken).
   Hoppas garnen dyker upp på din blogg snart så jag får se färgerna :)

   Ha det så bra!

   /Evelina

   Radera
 3. Gu va fina de blev! Vilken härlig färg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack! Kul att höra :) Det blev en väldigt härlig färg. Trodde aldrig att de skulle bli så rosa, så jag är positivt överraskad :D

   Ha det fint!

   /Evelina

   Radera