2015-03-20

Växtfärgning igen - Svarta Bönor!


Det här med att färga textilier med sådant som finns hemma i kylskåpet och skafferiet är så spännande! Den här gången har jag provat att färga ett linne av bomull med blötläggningsvattnet från svarta bönor.

Jag experimenterar mig mest fram och vet egentligen aldrig hur resultatet ska bli. Det är bara roligt och spännande att pyssla med, sedan får det bli som det blir.
I det HÄR & det HÄR inlägget skriver jag om två kuddfodral som jag färgat med Rödlöksskal.

Denna gång fick ett bomullslinne ligga i vatten med havssalt en stund först. Sedan hällde jag på det kalla blötläggningsvattnet från svarta bönor och så fick det stå i ca 1 dygn.
Därefter sköljde jag linnet noga i kallt vatten och hängde på tork.

Resultatet! En slags blå-grå-lila färg. Dock är färgen inte lika stark som på bilden utan går mer åt grå-lila.


Jag måste iväg på någon loppis snart och köpa på mig en massa vita tyger och vita klädesplagg att färga. Det är ju så himla kul! Nästa gång blir det till att prova att färga med björkblad och nässlor.

Läs mer: Pyssel

4 kommentarer:

 1. Va fint det blev! Så spännande och roligt att se dina experiment :) Väldigt inspirerande! Färgen ser ut att kunna passa bra med kuddfodralen du färgade förut. Ser fram emot att se ditt nästa färgningsexperiment! Trevlig helg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack!
   Jamen det är superspännande! Liksom hela processen och att bara prova sig fram utan att veta hur det ska bli :)
   Så kul att höra!
   /Evelina

   Radera
 2. Så fint! Har aldrig tänkt på att man kan färga med svarta bönor! Kul att du tippsar om sånt. Har lite tyg här hemma som väntar på att bli färgat. Tänkte sendan stämpla mönster på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nej, det hade jag inte en tanke på heller innan jag läst boken om Naturlig färgning jag nämner i tidigare inlägg.
   Spännande! Berätta gärna hur det blev sedan :)
   /Evelina

   Radera