2015-03-03

Nybakade Frallor med Lingon & Rödbeta!


De flesta morgnar bakar vi Bovetescones eller äter Gröt till frukost. På lediga dagar då det finns mer tid tycker jag om att baka bröd med jäst. Allra helst får det jäsa i kylen över natten så går det smidigt att göra frallor på morgonen.

Häromdagen hittade jag dessutom Ekologisk jäst på Coop så den här gången blev frallorna 100% Ekologiska.

Recept - Lingon & Rödbetsfrallor - ca 10 st

6,5 dl Mjölk (jag tog Havremjölk)
20 g Jäst

1 dl Havregryn
1/4 dl skalade Sesamfrön
1/4 dl Solroskärnor
1 dl Russin
1/4 dl Linfrön
1 tsk Havssalt (jag använde ett oraffinerat/finkornigt)
2 msk Fiberhusk
3 dl Majsmjöl
3 dl Bovetemjöl

1 liten Rödbeta (ca 50 g)
1 dl Lingon

Gör så här:

Börja med att smula ned jästen i bunken med mjölk. Rör sedan tills jästen löst sig helt i mjölken.
Blanda de torra ingredienserna noga i en separat skål.
Riv sedan rödbetan på finaste sidan på rivjärnet och blanda ned i jästspadet tillsammans med lingonen.
Blanda ned de torra ingredienserna och blanda tills du har en jämn deg.
Lägg sedan ett fat/lock över bunken och låt jäsa i kylen över natten.

På morgonen tar du fram degen ur kylen och formar ca 10 st frallor. Fukta eventuellt händerna i lite kallt vatten för att lättare forma frallorna. Strössla sedan lite sesamfrön ovanpå varje fralla.
Lägg dem sedan på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

Sätt ugnen på 200 g ett tag innan de är färdigjästa och grädda dem sedan i ca 25 min.
Låt gärna svalna av något innan servering.


Frallor innan gräddning! Färgen är extra fin innan de gräddats, riktigt rosaröda.


Kaffe! Jag brukar blanda i några grovmortlade Kardemummakärnor. Riktigt fin kombination!

6 kommentarer:

  1. Vilken härlig färg! Spännande att baka med rödbeta. Jag har också sett eko jäst på ica, toppen att det finns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja! Älskar ju rödbeta mycket pga färgen också :) Blir så snyggt både i maten, bakverk och juicer..Såklart väldigt gott också :)
      Ja, visst är det toppen med ekojäst.

      Ha de fint!

      /Evelina

      Radera
  2. Det är så smidigt att smyga in med grönsaker i bröd! Särskilt när de får en så vacker färg som av rödbetan =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja! Visst är det :) Rödbetan är ju riktigt fin på det viset, att den ger så vacker färg!
      /Evelina

      Radera
  3. Såna ska jag prova att baka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul! :)
      Berätta gärna vad du tyckte sedan!
      /Evelina

      Radera