2015-02-07

Muffinssemla / Mandelsemla


De här muffinssemlorna är väldigt enkla att göra, snabbsemlor när de är som godast.
Ni har efterlyst recept där ingredienserna inte är så dyra eller svåra att hitta i affären. I det här fallet så är det som sagt rätt få ingredienser som behövs och de brukar lätt gå att hitta ekologiska i större mataffärer.

Mandelsemla


2 1/2 dl Mandelmjöl
1/2 tsk Bakpulver

1 liten nypa Havssalt
3 kapslar Kardemumma (mortla kärnorna, eller ta ca 1/4 tsk malen Kardemumma)
1/2 tsk Äppelcidervinäger
1 msk Honung
2 Ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att röra samman de torra ingredienserna. Vispa sedan upp äggvitorna fluffigt och vispa ned i skålen med de torra ingredienserna tillsammans med äggulorna, äppelcidervinägern och honungen.

Smörj sedan ca 5 st muffinsformar med smör eller olja.
Pytsa över smeten i formarna och grädda dem sedan i ca 10 min.

Låt dem därefter svalna och vispa under tiden grädden samt gör mandelmassan. Tips är att ha lite Äkta Vaniljpulver i den vispade grädden.

Mandelmassa

1 dl Mandelmjöl
1 msk Honung (eller mer beroende på hur sött du vill ha)
1 msk vispad Grädde

Gör så här:
Blanda samma ingredienserna till en jämn och krämig mandelmassa. Smaka av och söta med mer honung eller rör i mer grädde beroende på vilken konsistens och smak du vill ha.

När muffinsen svalnat tar du av formarna försiktigt. Skär sedan av en liten bit av toppen som du sparar till ett minilock. Fyll på med mandelmassa, toppa med grädde och sätt till sist på det lilla locket.
Pudra eventuellt med lite potatismjöl ovanpå, mest för att det är fint! Annars är det också gott att pudra på lite kakao, malen kardemumma eller kanel.


Om du vill göra en vegansk variant så kan jag tipsa om mina Veganska muffins och vispa Kokosgrädde till istället för vanlig grädde. Till mandelmassan kan du använda kokosgrädde och agavesirap.


Psst! Ni har väl inte missat att bloggen flyttat?
http://evelinasekologiska.femina.se/

19 kommentarer:

  1. Visst är muffinssemlan smidig! Speciellt tycker jag när man inte bakar md gluten. Det ser supergott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marja! Ja, det är ku det :)) Den enda semla jag gör och äter! Tycker den blir så god :) Saknar inte "vanlig semla" alls!
      Tack <3
      /Evelina

      Radera
  2. Varför måste det alltid vara ägg i???!!!
    Hälsningar alla veganer och ägg allergiker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det måste det inte!
      Om du tittar i kategorin Muffins längre ned i högerspalten på bloggen (webbversionen) så hittar du veganska muffins-recept. Alltså utan ägg och laktos.
      Det går säkert att göra muffinssemlor av dem med. För en muffinssemla är ju egentligen en muffin smaksatt med kardemumma, mandelmassa i (du kan ta agavesirap i mandelmassan istället för honung) och så någon form av grädde till. Kokosgrädde/Mandelgrädde går fint.

      Lycka till!

      /Evelina

      Radera
  3. Hej
    Jag gjorde dina muffinssemlor igår och alla tyckte de var jättegoda så det blir fler gånger. Lagom söta det gillar jag. Tipsar om din blogg till andra du har så mycket bra .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Men så roligt att höra! :) Tack!
      Javisst är det bra att de inte är sådär supersöta!
      Tack för att du tipsar :)
      /Evelina

      Radera
  4. Hej! jag har just hittat hit och vill bara säga att jag verkligen tycker att du har en fin och intressant blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva!
      Vad glad jag blir att du säger "hej" :) Det är alltid roligt att se vilka som hittar hit!
      Jättetack, så kul att höra .)
      /Evelina

      Radera
  5. Tack för fint recept, så gott! Jag bytte ut en dl mot rismjöl vilket blev jättegott också och billigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Toppen, bra att veta att det funkar också :)
      Tack!
      /Evelina

      Radera
  6. Och jag gjorde dem med no egg så det blev veganska, blev kanske inte lika fluffigt, men ändå asagott!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Perfekt, bra att veta att det funkar också!
      Det blir ganska kompakta muffins ändå, så kanske inte så stor skillnad? :) Kul att höra att det blev smarrigt i alla fall .)
      /Evelina

      Radera
  7. Blev superdupergoda! Jag gjorde cashewgrädde istället för den vanliga grädden, passade också tokbra. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Vad kul! Härligt att höra :) Mumsigt med cashewgrädde! Det är ju så fint med semlor att det finns så många varianter att göra dem på och använda olika typer av grädde mm.
      Roligt att du delar med dig :)
      /Evelina

      Radera
  8. Hej och tack för dina super recept :) Gjorde Mandelsemlan ikv MEN den blev inte alls bra :/ torr och hård.. så nåt fel gjorde jag väl iaf- fast jag försökte följa receptet till "punkt å pricka ". Nån annan me samma resultat ??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Nämen, så trist! Kanske de blev inne för länge.:? Vi har gjort dem flera gånger nu och de har alltid blivit bra.
      Men det blir ju ingen fluffig semmelbulle liksom..De är ju ganska kompakta! Men torra ska de inte bli..
      Håll koll på dem i ugnen så att de inte blir inne för länge, det är nog mitt enda tips.
      Lycka till!
      /Evelina

      Radera
  9. Ja. Mina blev också väldigt kompakta. Kanske fattas smör el. vätska?
    I övrigt tack för den jättefina bloggen. Blev snabbt favvo. :-)
    /smulan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      De är ju lite kompakta :) Ingen fluffig vetebulle direkt, hehe!
      Det är så många som varit supernöjda med just det här receptet men såklart så är det kanske också en smaksak :)
      Glad att ni berättar vad ni tycker, ska ta med mig det till nästa gång jag bakar dem.
      /Evelina

      Radera
    2. Hej!
      Ok, tack för tipset. ska försöka ha bättre koll på tid & temp nästa gång. Gott och mättande blev de iallafall. :-)
      /smulan

      Radera