2015-01-30

Kaka - Choklad & Citron, Solblekta Vårminnen, Fredag


Idag har det varit så ovanligt ljust och soligt ute. Nästan så att det känts lite vårigt! Underbar känsla.

Jag bakade en kaka igår som vi åt upp hälften av igår och hälften idag. Riktigt saftig och god, perfekt till torsdags och fredags-fikat! För det här med att fika är ju väldans trevligt.

Receptet till kakan hittade jag på medan jag gjorde den och jag blev riktigt nöjd med både smak och konsistens. 
En klick kokosgrädde eller grädde till, sedan perfekt!

Mjuk kaka med smak av Choklad, Citron & Fikon
250 g torkade Fikon (blötlagda i några timmar eller över natten)
100 g Mandlar
1 dl Kokosmjöl
1/2 dl Kakao
1/2 dl Kokossocker
1/4 tsk Havssalt
1/4 tsk Äkta Vaniljpulver
1 tsk Bakpulver
1 1/2 dl Kokosmjölk (det feta lagret)
1 Ägg
Rivet skal från 1/2 Citron
1 msk pressad Citronsaft

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Häll av blötläggningsvattnet från fikonen och lägg dem sedan i en hushållsassistent tillsammans med mandlarna. Mixa till en jämn smet.
Blanda de torra ingredienserna för sig och mixa sedan ned dem tillsammans med kokosmjölk, ägg och citron.
Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg därefter i smeten med hjälp av en sked.
Grädda sedan kakan i ca 20-30 min. Känn efter hur kakan är i konsistensen efter halva tiden och håll sedan koll tills den känns färdig.

Förra våren tog jag fram växtpressen och pressade några vårblommor. Två stycken ramades in och har nu blivit sådär skira och bleka. Hur de såg ut i maj förra året kan ni se HÄR, stor skillnad.
I år ska jag bli bättre på att använda växtpressen och pressa olika vilda växter, örter och blommor.
Det är så vackert när blommor och blad pressas, torkas och lever vidare i ramar, pärmar och böcker långt efter att de blommat ut och vissnat bort.

4 kommentarer:

  1. ser helt amazing ut! http://singmyspring.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig chokladkaka, den ser verkligen sådär härligt saftig och kletig ut. Åh, nu vill jag ha vår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja, perfekt i konsistens tycker jag :D
      Mmm, snart är den här :)
      /Evelina

      Radera