2015-01-12

Huskur vid hosta/förkylning!


Förkylningen har verkligen bitit sig fast och jag har inte alls vilat så mycket som jag borde.

I lördags åkte vi till Stockholm över dagen för att lämna Fredriks bord till Liljevalchs. Sedan promenerade vi en stund i snöovädret.
Efteråt satt vi på ett café i timmar för att våra jackor, väskor och skor skulle torka. Väldigt mysigt men inte det bästa för min förkylning.

Så idag ska jag hålla mig inomhus och kurera mig ordentligt. Passar ju väldigt bra då snöflingorna vräker ned utanför fönstret.

För att lindra hostan och få i mig stärkande ingredienser så gjorde jag en dryck med Citron, Kokosolja, Honung och Kardemumma.
Väldigt bra att dricka för dig som vill undvika att bli förkyld också!


Jag kokade upp ca 2 dl vatten tillsammans med 2 kapslar kardemumma (mortlade kärnorna). Sedan fick det stå och svalna av och därefter rörde jag ned 1 rågad tsk Kokosolja, ca 2 tsk Honung och 1 halv pressad Citron.

Citron:
Är antiseptisk och har en sammandragande funktion. På så vis kan svullnad i näsa och hals avta. Citron innehåller C-vitamin och stärker immunförsvaret.

Kallpressad Kokosolja:
Känns väldigt lenande och lugnande för halsen vid hosta. Kokosoljan är rik på antioxidanter, antibakteriell, skyddar mot virus och bakterieangrepp. Kokosoljan kan minska längden på förkylningstiden samt är riktigt immunstärkande!


Honung:
Lindrar hosta, har bakteriehämmande effekt, innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler. Tänk på att använda oupphettad/raw honung eller manukahonung då upphettad honung förlorar de nyttiga egenskaperna. 

Kardemumma:
Innehåller mycket antioxidanter, stärker immunförsvaret och verkar lugnande. Hjälper kroppen att fightas mot förkylningen.


Tipsa mig gärna om era bästa huskurer när det kommer till förkylning och hosta. Skriv dem i en kommentar nedan!

26 kommentarer:

 1. Hade ingen aning om att kokosolja var så bra mot förkylning!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kokosolja är en himla bra olja både för immunförsvaret och huden! :) Jag har gått och tagit en ren sked kokosolja då och då för att få något lenande för halsen. Det är svårt att få något som stoppar hostan helt men det har ändå känts väldigt bra för stunden och ett tag framöver :) Bara kokosolja i varmt vatten är också väldigt skönt för halsen.
   /Evelina

   Radera
 2. Krya på dig Evelina! Om jag känner att en förkylning börjar smyga sig på, brukar jag direkt sätta igång och göra en stor sats te med en hel del vitlök och ingefära som jag låter dra i varmt vatten och sedan pressar jag i saft från en 1/2-1 citron. Vid hosta brukar jag låta 1 msk timjan dra i en mugg hett vatten under lock och sedan dricka långsamt. Det kan även lindra att sitta under en skål med hett vatten och andas in ånga och kanske droppa i lite eteriska oljor såsom eukalyptus eller använda en inhalationsolja som finns på apoteket som heter Oleum Basileum som innehåller bla pepparmynta eukalyptus kryddnejlikeolja. Jag har upplevt att det har hjälpt när jag haft förkylningshosta.

  Jag provade förresten att göra schampoot med olivoljetvål idag och det kändes så härligt att använda! Håret blev rent, mjukt och glansigt. Inget balsam behövdes dessutom, vilket är kanon. Så glad över att kunna göra eget schampoo hädanefter. Tack snälla Evelina för receptet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Emelie :)

   Längesedan jag hade en sådan här förkylning...
   Åh, just det! Timjan är ju kanon vid hosta! Jag får köra på klassikern vitlök och ingefära också..Så jobbigt med vitlökssmaken bara, haha.
   Ångbad med pepparmynta har jag provat men inte nejlika :) Det är häftigt hur de eteriska oljorna är så effektiva!

   Tusen tack för dina tips! Ska köra på Timjante och göra ett litet ångbad med eteriska oljor :)

   Vad himla roligt att du gillar schampot! Jag har använt det även som ansiktsrengöring och hand/kroppstvål. Behövs liksom inget annat!! Så skönt :)

   Tack för dina tips och din fina kommentar <3

   /Evelina

   Radera
 3. En sak som är himla effektiv mot hosta, (och väldigt praktiskt till barn) är att dela en gul lök och hälla hett vatten över. Sen ställer man den så nära sängen som möjligt. Funkar faktiskt fantastiskt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det var helt nytt för mig!
   Kanon, vad många bra och enkla huskurer det finns :) Tack för tipset!
   /Evelina

   Radera
 4. Jag brukar göra "te" med krossad vitlök, honung och citronsaft. Smaker inte så gott men hjälper mycket så att man kan sova utan att hosta hela natt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, det är ju en klassiker med riktigt bra och samtidigt stärkande ingredienser :) Får ta och göra en sådan blandning också!
   Nä, så fort rå vitlök är med i blandningen brukar smaken bli sisådär, haha :) Dock tycker jag att smaken brukar förbättras av honungen och citronsaften!
   Tack för ditt tips!
   /Evelina

   Radera
 5. Jag brukar göra mammas huskur där man pressar 2 apelsiner och 1 citron, river en bit färsk ingefära och pressar en vitlök i. Sedan en rejäl klick honung och så lite hett vatten över. Rör om och drick när det svalnat tillräckligt så man inte bränner sig. Det smakar apa, men funkar bra mot förkylningen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för tipset!
   Låter ändå rätt gott då det både är apelsin och citron i :D
   /Evelina

   Radera
 6. Hej Evelina,
  Vilken underbar blogg du har!
  Prova gärna mitt recept på hostmedicin:

  Ta en kastrull med 8 dl vatten och lägg i följande:
  2 msk torkad timjan
  1 msk torkad salvia
  1 tsk fänkål
  10 kryddnejlikor
  2 tsk färsk finhackad ingefära
  Koka upp och låt det sedan sjuda på svag värme under lock ca 45 min tills vätskan har reducerats till hälften. Sila ner i en glasbehållare och tillsätt 4 msk rå honung. Blanda och häll upp i en destillerad mörk glasflaska. Förvaras i kylskåp och håller i 3 månader. Ta en matsked vid behov.

  Mvh
  Chatrin Hamory
  www.hamoryskitchen.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Chatrin!
   Wow, tack vilket härligt recept :)
   Ska genast skriva upp!
   Nu har jag massor av huskurer att prova, underbart <3
   /Evelina

   Radera
 7. Hej hittade hit genom tips från mintekopp. Vilken fin blogg och va många bra tips!
  Tips på just kurer mot förkylningar känns som man inte kan få nog av dessa tider.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så kul att du hittat hit!
   Tack så mycket :)
   Nej, verkligen inte...Och jag hittar nya favoriter hela tiden..Hoppas jag slipper använda dem alltför mycket bara..haha
   Kram

   Radera
 8. Svar
  1. Kul att du fått tips :)
   Tack för din kommentar!
   /Evelina

   Radera
 9. Hej!! Hittade hit i går och fastnade direkt i din otroligt inspirerande och vackra blogg. Tipsade på direkten om dig i ett inlägg då jag själv är otroligt pepp på att bli mer miljövänlig och vet att många av mina läsare oxå är det. //Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Åh, jag såg på din blogg! Så himla fint, tack :)
   Kram
   /Evelina

   Radera
 10. Vilket bra tips. Det ska jag komma ihåg.
  Fin dag till dig
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Finns ju massor av tips här bland kommentarerna också, perfekt! :)
   /Evelina

   Radera
 11. Mitt allra bästa tips är ett förebyggande råd, och det är sömn! Så många gånger jag kommit undan en fullskalig förkylning med att sova nån timma extra när jag börjar känna mig lite krasslig. Att sova som botemedel fungerar också ypperligt; det ger kroppen tid att återhämta sig, plus att man inte springer omkring och smittar ner andra ;-)

  Om man pratar mycket i sin vardag är det också väldigt bra att hela tiden hålla halsen fuktig med vatten. Det kanske bara är inbillning, men det känns som att bakterier och virus lättare får fäste när halsen har blivit lite sådär sliten och rå efter en dags konstant tjötande.

  Krya på er alla sjuklingar // Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det är ju så sant! Sömnen är så otroligt viktig :)
   Jag har haft en period med dålig sömn så det beror nog mycket på det tyvärr. Har verkligen försökt att vila nu så hoppas det ger sig snart!
   Vatten också ja, viktigt :)

   Tack för din kommentar!

   /Evelina

   Radera
 12. Skippa alla mjölkprodukter också (slembildande) om du inte redan gör det?!?
  Skölja näsan med näskanna, och gurgla halsen med saltvatten.
  Vila och hålla sig varm så klart, men inte ligga för mycket om man inte känner sig helt körd och febrig förstås, men helst höja huvudändan av sängen då så att man inte riskerar att förkylningen sprider sig till bihålorna t.e.x.
  Gör alltid te på torkade olivblad (köper på Örtagubben) eftersom det är virushämmande och lenande för halsen.
  Mörk choklad ska vara mer effektiv än hostmedicin för övrigt, men kanske inte så bra att äta flera gånger om dagen...
  Sova, självklart, men det är ju ingen självklarhet att man bara kan sova mer än vanligt, är ju många (inklusive mig själv) som har kroniska sömnproblem och inte kan sova mer eller bättre bara för att man vill eller behöver det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så mycket för din kommentar :)
   Javisst, superviktigt att undvika mjölkprodukter också!
   Nässköljning har jag faktiskt aldrig provat (!) Tycker att det känns lite läskigt men säkert jätteskönt :)
   Mmm, verkligen sant det där med att inte ligga ned för mycket. Jag bestämde mig för att gå ut fastän jag kände mig klen och då försvann den värsta hostan. Så det är ju ett bra tips!
   Oh, just det olivblad! När jag bodde i Stockholm åt jag olivbladskapslar vid förkylning :)
   Mörk choklad, mums..gärna det som hostmedicin, hihi.
   Tack igen för dina tips!
   /Evelina

   Radera
 13. Jag har precis lagt upp två förkylningsdrinkar på bloggen. Och sen hamnade jag här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så härligt! :) Får kika in dem!
   /Evelina

   Radera