2015-01-02

Hemmagjort Schampo - Olivtvål, Mandelolja, Lavendel


Många av er har frågat vad jag använder för hårprodukter. Då jag inte har något favoritschampo så använder jag helt enkelt olika sorters ekologiska schampon och balsam.
Jag försöker också att inte tvätta håret alltför ofta då det sliter väldigt på hårbotten och håret.

Det här schampot innehåller Olivtvål som jag rivit på rivjärn. Olivtvålen (aleppotvål) kom jag i kontakt med för första gången när jag utbildade mig till Ekologisk Hudvårdsterapeut för några år sedan.
Riktigt bra olivtvål går att få tag på bland annat HÄR och HÄR.

Schampo - Lavendel

1 3/4 dl Rosmarinhydrolat (eller Lavendelhydrolat)

Ca 25-30 g Riven Olivtvål
Ca 1/4 - 1/2 tsk Mandelolja (Kokosolja eller Jojobaolja)
1/4 msk Glycerin (valfritt)

12 droppar eterisk olja Lavendel

Gör såhär:
Börja med att riva olivtvålen på grövsta sidan av rivjärnet.
Värm sedan upp hydrolatet under lock. Ställ kastrullen åt sidan för svalna av lite (det ska fortfarande vara varmt men inte för hett).
Vispa därefter ned tvålflingorna försiktigt tills de lösts upp i vattnet. När de lösts upp kan du röra ned oljan och ev. glycerin.
När schampot svalnat helt så droppar du i eterisk olja och rör om noga. Schampot tjocknar till sig efter några timmar eller ett dygn.

Schampot ska få en krämig konsistens och konsistensen kan variera något beroende på vad du använder för olivtvål. Om schampot känns alldeles för löst så kan du riva i lite mer tvål.
Häll upp det färdiga schampot i en flaska med kork eller i en pumpflaska.

Schampot kan även användas som kroppstvål och ansiktsrengöring. Bör förbrukas inom några veckor.
Schampot kan behövas skakas eller röras om om det skiktar sig.

Psst! Ni har väl inte missat att bloggen flyttat? ----> http://evelinasekologiska.femina.se/
Fler tips på hemmagjord hudvård hittar ni som vanligt under kategorin Hemmagjord Hudvård. Kan även tipsa om en annan hudvårdsprodukt jag gjort med Olivtvål! Nämligen Rengöringsmoussen som är min favoritprodukt att rengöra ansiktet med.

33 kommentarer:

 1. Ååå. Jag använder ett schampo som heter Hjärtligt. Riktigt bra ekologiskt. Använt det???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Aldrig hört talas om faktiskt! Men var tvungen att kolla upp nu såklart :) Spännande, tack för tips!
   /Evelina

   Radera
 2. Åh detta ska jag definitivt prova! Tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt!
   Berätta gärna vad du tyckte sedan :)
   /Evelina

   Radera
 3. Tack för tipset, nu ska jag använda min aleppotvål jag köpte nyss!
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt :) Älskar olivtvål/aleppotvål, en riktig bra grej att ha hemma i badrummet.
   Lycka till!
   /Evelina

   Radera
 4. Hej! Jag trillade in på din blogg härom dagen bara och jag vill bara säga att den är så himla bra!! Har letat efter ett enkelt recept på schampoo och det här ska jag prova. Jag undrar en sak och det är om det löddrar när man använder det, så som "vanligt" konventionellt schampo gör? Tack för all fin inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så kul att du hittat hit! Tusentusen tack, så glad jag blir :)
   Härligt att du ska prova att tillverka eget schampo :) Det löddrar! Inte så mycket som ett konventionellt schampo men ändå så att det känns "rent" efteråt.
   /Evelina

   Radera
 5. Detta måste jag prova! Använder bara olivtvål nu och sköljer med äppelcidervinäger. Men upplever också att håret väldigt lätt blir flygigt denna årstid. Ska bli spännande att testa detta. Tack för all inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Perfekt! Då är du van att tvätta med olivtvål :) Att få en "schampokonsistens" på olivtvålen är väldigt lämpligt och så blir extra fint med några droppar mandelolja och lavendel.
   Tack själv! :)
   /Evelina

   Radera
  2. Tror du det skulle funka att göra på samma sätt med en annan typ av schampotvål? Tex Calendula & Chamomile Soapnut Soap Bar?

   Radera
  3. Oh, jag vet faktiskt inte! Men den tvålen du nämner bör fungera tycker jag :) Berätta gärna om du provar och om det blir bra! :)
   /Evelina

   Radera
 6. Vilket super tips! Tänker genast prova!

  SvaraRadera
 7. Hej! tack för bra tips och inspiration! Testade att göra schampot nu på morgonen, utan glycerin, och den skiktar sig väldigt, har jag gjort nåt fel då eller blir det så naturligt? mvh Linnéa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack! :)
   Så trist att den skiktar sig...Är den lös i konsistensen också? Om den är lös i konsistensen kan det vara därför den skiktar sig. Skaka eller rör om noga innan du använder så bör den funka fint ändå.
   Annars kan du försiktigt värma upp blandningen i vattenbad och vispa i lite mer tvålflagor.
   Lycka till!
   /Evelina

   Radera
  2. Den var ganska lös i konsistensen, men den stelnade när den kallnade. Så då värmde jag upp den igen i vattenbad och hade i lite mer olja + vatten för tänkte att det var därför det stelnade. Men den stelnade igen! så vet inte vad jag gör för knasigt?

   Radera
  3. Hej!
   Oj så tråkigt! Min har väldigt fin konsistens så då vet jag inte vad det kan vara..
   Vad använder du för olivtvål?
   /Evelina

   Radera
 8. Hej tack för ett inspirerande inlägg (och blogg)! Skulle vilja veta exakt vilken aleppotvål som du använde i receptet? Tack på förhand
  Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så mycket :)
   Exakt denna: http://www.organicmakers.se/hudvardsprodukter/267-ekologisk-aleppotval-5-lagerolja.html
   Lycka till!
   /Evelina

   Radera
  2. Hej! Är supernöjd med schampoot men det är lite svårt att fördela i håret! Sen har det blivit lite statiskt och topparna lite väl sträva så en gång var jag tvungen att ta vanligt balsam i efter. Hårbotten och mellanbiten av håret blir superrent och fint. Är de kanske bara en kombination av att håret behövs klippas och vänja sig vid ett sånt är schampoo eller var tror du? har du något tips? :)
   Sandra

   Radera
  3. Hej!
   Du kan behöva lite ekologiskt balsam i topparna också om håret är fint/lätt att bli torrt. Jag behöver ha balsam ibland, speciellt i topparna!
   Tvättar du bara med olivtvål och du inte gjort det tidigare så kan håret behöva vänjas vid det.
   Sedan brukar det alltid vara lättare att tvätta med olivtvål om håret är nyklippt från slitna/torra toppar tycker jag. Det beror lite på hur håret ser ut överlag, om det är/har varit färgat osv också.
   /Evelina

   Radera
 9. Hej! Jag tänkte testa ditt recept på shampo! Det ska bli spännande att göra shampo själv! Men jag undrar vart du köper glycerin? Jag hittar ingen bra webbshop! Jag tänkte beställa de andra ingredienserna från bodystore men det verkade inte som att dem hade glycerin.. Så om du har tips på en bra hemsida så tar jag tacksamt emot det! Tack för en väldigt inspirerande och fin blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Superkul!
   Glycerin eller Glycerol som det också heter går att hitta i olika butiker som säljer råvaror till egen hudvård. Googlar du Glycerin så får du fram flera butiker. Schampot kan även göras utan :) Min Glycerin kommer från organic makers.
   Lycka till och tack för din fina kommentar! :)
   /Evelina

   Radera
 10. Hej! Detta måste jag testa! Har aleppotvål hemma som jag tvättar håret med ibland, har även tänkt prova att riva den och bara blanda med vatten för att ha som flytande tvål vid handfatet, men detta låter ju mer intressant! Skulle arganolja kunna funka istället som olja tror du? Har det hemma nämligen. Jojobaolja kanske man skulle ta och investera i annars, verkar vara bra till mycket. Ekofrisören jag var hos i måndags använde jojobaolja till oljemassage av hårbotten, så jag antar att det är en bra olja för hår då... Annars har jag fått uppfattningen att arganolja är the shit för hår ;)
  Vad fyller glycerinet för funktion? Det finns inte hemma, så bra att det går att hoppa :) Eterisk olja antar jag bara är för doften, eller påverkar det konsistens/funktion också tror du? Tusen frågor haha, sorry! Tack på förhand! :) /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Aloppotvålen är ju verkligen superbra :) Det är härligt att kunna få den i mer flytande konsistens. Den blir väldigt krämig!
   Arganolja kan du absolut ha, jättefin till håret :) Åh, vad härligt med hårbottenmassage!
   Glycerinets egenskaper är bla uppmjukande och fuktighetsbevarande. Eterisk olja är för att det ska dofta gott och eterisk olja Lavendel är lugnande, läkande, renande och balanserande.
   Tack för din kommentar och hoppas du fick svar på dina frågor :)
   /Evelina

   Radera
  2. Hej! Tack för att du tog dig tid att svara :) Aleppon är super!! Jag provar att göra en variant med riven tvål, vatten och arganolja då tror jag så får vi se hur det blir :) /Emma

   Radera
 11. Jag vill tipsa om ett ayurvediskt pulverschampo som enbart innehåller pulveriserade örter! Bytte från konventionellt schampo till detta i höstas och har inte ångrat en sekund! Håret blir verkligen rent! Efteråt sköljer jag med äppelcidervinäger precis som du :) mitt hår är tjockt som tusan så jag trodde inte det skulle funka men tji fick jag. Det kommer från Klockargården.

  SvaraRadera
 12. Hej Evelina, vilken fantastisk blogg du har! Du inspirerar och är en bra förebild. Har du någon erfarenhet av att bli av med mjäll? Har man blekt håret mycket så har man skadat hårbotten och jag tycks aldrig bli av med det. Har provat det mesta, olika medel, nya schampon osv. Tack ännu en gång för din underbara blogg! / Amanda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack snälla du! :)
   Jag har tyvärr ingen direkt erfarenhet när det kommer till mjäll tyvärr...Men att använda ekologiskt schampo och balsam som är skonsamt är ju superviktigt.
   Konventionella schampon, balsam, stylingprodukter och hårfärger kan ställa till det och rubba hårbotten.
   Jag har hört att hårskölj med timjan och rosmarin kan vara bra samt att massera in lite jojobaolja eller kokosolja i hårbotten.
   Kostmässigt så kan det också hjälpa att få i sig bra fetter, zink och b-vitaminer.
   /Evelina

   Radera
 13. Hej Evelina! Testade idag för första gången aleppotvål i håret. Har använt Quick Relief Shampoo innan men den är så dyr! Har hört så bra om aleppotvål och att den ska vara snäll mot hårbotten så var tvungen att testa! Själva schamponeringen gick helt ok, hade dock svårt att få med längderna i löddret men annars gick det bra. Sen gjorde jag en surskölj efteråt med 1dl äppelcidervinäger och 10dl kallt vatten. Jag lät sursköljen "sitta kvar" som många rekommenderat men jösses vad fett mitt hår blev!!! :( Har du själv några/någon erfarenhet gällande surskölj? Kanske tar det ett tag innan håret vänjer sig? /Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så tråkigt att det inte blev som du tänkt.
   Jag har provat att skölja håret med äppelcidervinäger några gånger men upplever inte att det blir fett. Kan ha lite svårt med lukten bara ;)
   Kanske att det är en vanesak, jag vet faktiskt inte. Prova att att tvätta håret med enbart tvålen och skippa sköljen och se hur det känns. Eller om du vill ta lite ekologiskt balsam i topparna efter att du har schamponerat med tvålen.
   /Evelina
   /Evelina

   Radera
 14. Hej! Efterlängtat recept!
  Jag undrar vilken sorts Aleppotvål du använder. En sort helt utan lagerbärsolja och endast oliv?
  Tror du isf att det skulle funka med en traditionell Aleppotvål med viss procent lagerbärsolja också?
  Lycka till på nya bloggportalen!
  Tacksam för svar/ Jullan

  SvaraRadera