2015-01-09

En kanna färskpressad Juice & Pulpa-Fröknäcke


Både jag och Fredrik har åkt på en förkylning nu!
Med en förkylning i kroppen så brukar jag tänka på att äta extra mycket färska Grönsaker, Bär och Frukt. Samt dricka mycket Citronvatten, Örtte eller Grönt Te.

Jag dammade av min råsaftcentrifug som stått i skåpet alldeles för länge nu.
Sedan pressade jag ca 500 g skalade Rödbetor, 1 Äpple & ca 3 st Morötter.
Därefter pressade jag en Citron i citruspress och hällde i citronsaften i juicen.
Sist men inte minst mixade jag i 1 dl frysta Blåbär och 1 dl frysta Lingon. De frysta bären ger så god och fräsch smak till juicen!

Det blir en hel del juice så jag hällde upp en del i en flaska som vi ska dricka till frukosten i morgon.

Fler juicetips hittar ni under kategorin Färskpressad juice!








Av pulpan/fruktköttet som blir över efter pressningen går det att göra både goda biffar och fröknäcke. Jag brukar använda pulpan på en gång eller frysa in den och blanda ned den i exempelvis en linsgryta sedan.

Fröknäcke
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda pulpan som blivit över efter att ha pressat Rödbetor, Morötter och Äpple med 1 dl hela Linfrön, 1 dl skalade Sesamfrön, 1/2 dl Bovetemjöl, 1 msk Husk, 1 1/2 msk Olivolja, 1/2 tsk Havssalt & 2 1/2 dl Hett vatten.

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser noga och tryck sedan ut smeten jämnt på plåt med bakplåtspapper. Fukta eventuellt händerna med lite vatten för att inte fastna i smeten.
Strössla havssalt eller örtsalt ovanpå och skär sedan knäcket i rutor med en vass kniv.

Grädda först i ca 30 min och ta sedan ut plåten och vänd på knäckerutorna. Grädda andra sidan i 30 min och sänk sedan värmen till ca 50 grader. Grädda sedan tills de blivit torra. Det kan ta olika lång tid beroende på ugn. Sätt eventuellt ugnsluckan lite på glänt ett tag.
Mitt fröknäcke fick "eftergräddas" i ca 30 min.

Bönröran på bilden höftade jag ihop genom att fräsa nykokta Pintobönor tillsammans med vitlök och sedan mixa ihop tillsammans med lite olivolja. Supergott med varm bönröra på fröknäcke som sedan toppas med sallad och avokado!


Fler Fröknäckerecept hittar ni under kategorin Bröd.

8 kommentarer:

  1. Vad trist med sjukdom, hoppas ni kryar på er! Juicen har verkligen en härlig färg, och med den näringen vore det konstigt om den inte gav en positiv skjuts i tillfrisknandet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst..så mycket som inte går lika enkelt att göra som vanligt. Påverkar kroppen mer än jag tänker. Men jag tror att jag är på bättringsvägen nu :) Tack!
      /Evelina

      Radera
  2. Rödbetor är jättegott! Tack för recept både på juice och knäcke!
    Krya på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Älskar färgen också :)
      Tack!
      /Evelina

      Radera
  3. Ser super gott ut, verkligen ett välkomnande foto! =) Aldrig själv testat att mixa ner bär, men låter gott och som om de blir lite fräschare. /Sabine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra! Tack :)
      Kan verkligen rekommendera att mixa i bär, supergott och fräscht!
      /Evelina

      Radera
  4. Försökte se vad du använder för centrifug men såh ej.. vad är bäst press eller centrifug, någon du kan rekommendera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina!
      Min råsaftcentrifug har ca 7 år på nacken...Tror inte den finns kvar på marknaden ens..!
      Det finns massor av råsaftcentrifuger att välja mellan och jag har tyvärr ingen erfarenhet av någon ny..
      Jag använder min tills den lägger av..Sedan köper jag en ny! Tror att det finns många som är mycket mer effektiv än den gamla skrutten jag har nu.
      Hoppas du hittar någon bra i råsaftcentrifug-djungeln!
      Tipsa mig gärna om du är nöjd med ditt köp :)
      /Evelina

      Radera