2014-12-15

Söt, Seg, Kryddig och lite Salt - Kola!


Igår kokade jag kola minsann och hela köket doftade varmt socker och kryddor. De här kolorna är utan raffinerat socker och mjölkprodukter. Se receptet nedan!


Söt, Seg & Kryddig Kola!
1 dl Kokosolja
1,5 dl Kokossocker
1/2 dl Honung eller Agavesirap
1 dl fet Kokosmjölk

Smaksättning:

1/2 Vaniljstång (skrapa ur innehållet)
3 kapslar Kardemumma (mortla kärnorna)
2-3 korn Kryddpeppar (mortla)
1 krm malen Kryddnejlika
1 krm Havssalt
2 tsk Kakao
ev. någon nypa Chilipulver

Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull och häll därefter i Kokossocker, Honung/Agavesirap och Kokosolja.
Vispa sedan ned kryddorna, kakao och havssalt.
Låt kolasmeten puttra på svag värme medan du rör om då och då.
När smeten tjocknat något kan du droppa lite kolasmet med hjälp av en sked i ett glas med iskallt vatten. Vänta ett tag och se sedan om kolan stelnar till sig något i vattnet.
Min kola fick småputtra i kastrullen i ca 15-20 min. Sedan hällde jag smeten i en bakplåtspappersbeklädd form (ca 20x30 cm).
Till sist strösslade jag sesamfrön och havssalt över och ställde efter att tag in formen i kylen för att stelna.

När kolan stelnat så är det bara att klippa eller skära bitar i den storlek du vill ha dem.

Smaksättningen går att variera och om du bara vill smaksätta med exempelvis vanilj och salt eller enbart med kardemumma så går det lika bra!
Jag använde Ekologisk Kryddpeppar, Ekologisk Kardemumma och Ekologisk Vaniljstång från Kryddtorget.se. Där hittar du även Ekologisk Chili, Kakao, Johannesbröd och Kanel.

Övriga ingredienser är enkla att hitta ekologiska i matbutiken eller i hälsokostbutik.

Pappra in kolorna eller lägg dem i en fin burk med bakplåtspapper mellan varje lager. Bäst att provsmaka en eller tre under tiden också..
Förvara dem mörkt och svalt, gärna i kylskåp.

Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Kryddtorget

4 kommentarer:

  1. Låter jättespännande. När du skriver fet kockosmjölk menar du då det vita tjocka lagret?

    Vet du om att det finns smörgåspapper i precis rätt storlek för att slå in kola med. Bra för latmaja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det tycker det!
      Yes, precis! Gärna så mycket av det feta lagret som möjligt. Det blir liksom bäst och godast så :)
      Jaså, det visste jag inte! Bra tips!
      Ha det gott!
      /Evelina

      Radera
  2. Nu har vi gjort kolan - minus kryddpeppar för det hade vi ingen. Chiliflakes och salt på vuxenvarinten. Den utan är godkänd av Nils fem år. God jul och tack för receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju lika bra utan kryddpeppar :) Men det blir en härlig smak om man har det i!
      Jag gjorde kola med enbart vaniljstång och kakao + lite hackad mandel! Blev supergott!
      Åh, härligt att den gick hem hos 5-åringen :)
      Ha en riktigt fin Jul!
      /Evelina

      Radera