2014-12-10

Nässelhuset!

Foto: Nässelhuset
Förutom att nässlor är riktiga näringsbomber går det även att göra nässeltyg och nässelgarn av dem! Något som för mig är helt nytt och väldigt fascinerande. Läs mer om varför nässlor är ett bra miljöval och hur Nässelhuset tänker kring nässlorna och nässlor som fibrer för framtiden:

"Vi som startat Nässelhuset är intresserade av ett ekologiskt tänk om hur vi kan använda jordens resurser på ett bra sätt och att ta tillvara gammal kunskap.
Därför har vi sökt och funnit alternativa fibrer såsom tex nässla. Världen behöver alternativ som inte utarmar jorden och som inte framställs med stora mängder konstgödsel. Nässlor är "fibrer för framtiden"!

Bomull som är ett mycket vanligt material i tyg och kläder är en produkt som kräver mycket konstgödsel, bevattning och bekämpningsmedel.  För att producera ett Kilo bomull krävs ca 7000 Liter vatten!  När odlingarna skall ökas för att möta efterfrågan innebär det att grundvattennivåerna sänkt vilket hotar livsmedelsproduktionen, man har börjat tala om "Peak Cotton". I Sverige tex används ca 130 000 ton textilier varje år !
Därför behövs ekologiska alternativ!

Varför  nässlor?

Nässlor är kända sedan 1100-talet som en kulturväxt och mycket näringsrik växt. De växer vilt i stora delar av världen och är en tillgänglig ört för oss alla. Nässlorna till våra kosttillskottsprodukter kommer från arktiska Finland och nässlorna till tyg och garn från Nepal där de växer vilt i bergen vid Kathmandu. Kvinnor från olika byar vandrar upp i bergen för att skörda den vilda nässlan och detta ger många arbetstillfällen för just kvinnor.


Vi erbjuder produkter inom HälsoMat & Dryck, Allergi, Skönhet, Hår, Inredning & garn, Trädgård och Djurfodertillskott."


Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Nässelhuset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar