2014-12-16

Litet Jul-Spa!


Många är stressade innan jul och det kan vara mycket att göra både på jobbet och hemma.
Därför rekommenderar jag varmt att bara ta sig tiden till ett litet jul-spa. Efteråt kommer du att känna dig både mjuk, avslappnad och energifylld på samma gång.

Mina tips är kroppsskrubb, fotbad, närande kroppssmör och ansiktsmask.
Beroende på hur mycket tid du har kan du välja att enbart göra kroppsskrubben eller bara lägga ansiktsmasken och ta ett fotbad under tiden. Pussla ihop ditt hemmaspa så att det passar dig!

Kroppssmör
- Citrongräs
:

Det här är en ny favorit som jag provade att göra för några dagar sedan. Superenkelt dessutom!
Jag smälte 15 Kakaosmör, 15 Sheasmör, 15 Bivax & 30 g Kokosolja över vattenbad. Sedan hällde jag upp det smälta kroppssmöret i en liten burk och droppade i 3-4 droppar eterisk olja Citrongräs.
Gör dubbel sats om du vill göra en större omgång kroppssmör!

Smörj på armbågar, knän, händer och fötter där det behövs extra fet kräm för att mjuka upp.

Fotsalt
- Nejlika, Apelsin & Citron
:

Till det här fotsaltet har jag använt 1/2 dl finkornigt Döda havet salt (brukar finnas i ex. hälsobutiker), 3 st grovt mortlade Kryddnejlikor och 3-4 droppar eterisk olja Apelsin. Du kan också välja en annan eterisk olja som exempelvis Pepparmynta. Sedan skivade jag 1/2 Citron i tunna skivor och lade i det varma fotbadet.

Blanda saltet, kryddnejlikorna och eterisk olja och häll sedan i en balja med varmt vatten. Bada fötterna i minst 15 min, fila eller skrubba fötterna med sockerskrubben och smörj in dem med kroppssmöret.

Kroppsskrubb
- Kanel & Vanilj
:

Jag använde kroppsskrubben som jag tipsar om i serien "Hemmagjorda julklappar" HÄR.
Sockret skrubbar bort döda hudceller, mandeloljan gör huden sammetslen, vanilj doftar underbart och kanel ökar blodcirkulationen. Mjuk och avslappnad med en svag doft av kanel på huden efteråt.

Ansiktsmask
- Honung & Kokosolja:

Den här ansiktsmasken må enbart innehålla 2-3 st ingredienser men är liksom en av de bästa masker jag vet.
Rör samman 1 msk Honung och 1/2 tsk Kokosolja eller Mandelolja. Om du vill kan du också röra i 2-3 droppar eterisk olja Lavendel.

Applicera ansiktsmasken på rengjort ansikte och hals och låt sitta ca 10-15 min. Skölj av med varmt vatten.

Fler Spa-tips: Litet Höstspa14 kommentarer:

 1. Åh! Precis vad jag behöver efter projektinlämning och första lediga dagen imorgon! =)

  SvaraRadera
 2. Hej vilken underbar blogg :) undrar var du köper dina råvaror ifrån ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jättekul att höra :)
   Jag köper mina råvaror från olika nätbutiker som säljer hudvård/kosttillskott, sidor som säljer ekologisk hudvård/smink och så köper jag mycket från organic makers :)
   /Evelina

   Radera
 3. Hej! Går kroppsskrubben även att använda på läpparna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Javisst! Skrubba försiktigt bara :) Jag brukar blanda florsocker och olja till ansiktsskrubb + läppskrubb. Då blir det en mildare skrubb som är skonsam mot den känsliga huden i ansiktet. Sedan tycker jag att man kan vara lite försiktig med kanel till ansiktet. Då kan du blanda bara olja, vanilj och florsocker.
   /Evelina

   Radera
 4. Nu har jag testat att göra eget kroppssmör efter ditt recept här. Det var verkligen busenkelt, roligt och känns mycket lyxigt att använda nu. :)
  Ingredienserna köpte jag på lokala hälsokosten, det blev jätte dyrt...men finns säkert lägre priser på nätet, fast det känns ju bra i magen att gynna lokalt också... Jag tog mer droppar av citrongräsdoften än vad receptet sa, ändå tycker jag att kakaosmöret tar över doften helt, men så tycker jag att citronsmör doftar godare än kakao förstås... Hur som helst, ville skriva några rader och tacka för inspirationen och recepten. Dina bilder är så krispiga och vackra och din blogg inspirerar mig! :) Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så roligt att du gjort kroppssmöret!
   Visst doftar kakaosmöret en del choklad..så förstår om du tycker det tar över om du gillar den citrusaktiga doften bättre. Bra att du reglerade så att det blev som du ville :) Jag brukar ibland skriva något färre droppar eterisk olja då oljan "mognar" fram och kan dofta skarpare efter några dagar.
   Tack! Blir jätteglad att höra att du blir inspirerad :) Fantastiskt!
   /Evelina

   Radera
 5. Hej! Fina recept! Hur länge håller ansiktsmasken? Tänkte ge bort i present!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så kul att höra :)
   Eftersom det endast är kokosolja och honung (ev eterisk olja också) så bör hållbarheten vara ungefär densamma som på förpackningarna :)
   Lycka till!
   /Evelina

   Radera