2014-12-30

Lediga dagar, Inspiration, Tahini & Bananbröd!


Visst är det konstigt hur dagarna liksom flyter ihop kring jul? Även fast jag jobbat lite så har jag ändå haft svårt att hålla reda på vilken veckodag det varit(!).

Ledighet ger mig i alla fall en massa inspiration och i huvudet snurrar det av nya idéer!
Då jag har en hel del olika projekt på gång nu så har jag äntligen införskaffat en pärm så att jag slipper sprida ut en massa små lappar och papper här och var...Jag har lite svårt för att ha allt i datorn eller mobilen. Jag vill liksom kunna bläddra och skriva för hand ibland.

På bilden syns förresten ett galet saftigt och gott bananbröd som jag skriver mer om längre ned.

Jag vill passa på att tacka alla för det här året och önska er Gott Nytt År!

Ett väldigt händelserikt år då både bloggen växt, jag startat företag, haft finfina samarbeten med andra företag och redan nu börjat fylla kalendern med jobb inför 2015. Känns lite overkligt!

Jag är så otroligt tacksam för allt och tack igen till er alla som läser bloggen. Ni ska veta att era kommentarer och peppande ord gör mig så himla glad och varm inombords! Helt fantastiskt.

Trots att jag bakat mycket innan och inför jul så tröttnar jag liksom aldrig på det. Men nu är jag inte alls lika sugen på söta bakverk och julgodis. Därför passar ett bananbröd bra med lagom mycket sötma från banan.

Den fina illustrationen som syns i bilden är från boken Självhushållning på Djupadal. En bok av Marie & Gustav Mandelmann med illustrationer av Tora Mandelmann. Boken fick jag av min pojkväns föräldrar i julklapp. Jättefin och lärorik bok. Det är extra kul att bläddra i boken då vi var där i höstas (HÄR).

Bananbröd


4 välmogna Bananer /
4 Ägg / 1 dl Tahini (eller Nötsmör) / 4 msk Kokosolja / 1 dl Kokosmjöl / 2 tsk Kanel / 2-3 Kapslar Kardemumma (mortla kärnorna) / 1 tsk Bikarbonat / 1 tsk Bakpulver / 1/4 tsk Salt / 3/4 dl Solroskärnor / 1 tsk Äppelcidervinäger / Sesamfrön till topping

Sätt ugnen på 200 grader.

Mosa eller mixa bananerna och blanda ihop med tahini, ägg och kokosolja.
Blanda sedan de torra ingredienserna i en skål för sig och rör ned i banan och äggsmeten. Rör till en jämn smet och blanda till sist i äppelcidervinägern.

Häll smeten i en bakplåtspappersbeklädd brödform och grädda i mitten av ugnen i ca 45 min.
Låt vila på galler och svalna av innan servering.
Bananbrödet är supergott att äta precis som det är då det är väldigt saftigt. Jag lyxade till det med smör ovanpå bara för att det är så himla gott.

16 kommentarer:

 1. Tack för receptet på bananbröd, de ska jag absolut prova!
  Önskar dig ett Gott Nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul!
   Berätta gärna om du gillade det sedan :) Jag ska prova att göra det med nötsmör och annan smaksättning snart igen!
   Gott nytt år till dig!
   /Evelina

   Radera
 2. spännande med bananbrödet! det är inte så ofta det kommer recept på bröd som jag kan äta (jag käkar paleo) så detta är väldigt uppskattat! detta måste jag prova :) tack tack tack för en så himla inspirerande blogg! kram! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så perfekt då! :) Bananbrödet går att variera massor med smaksättningar, olika nötsmörer och nötter osv. Torkad frukt dessutom om man vill ha mer sött i, även om bananerna ger en hel del sötma.
   Tack själv!!
   Gott nytt år!
   /Evelina

   Radera
 3. Mums så gott:D! Tack för en fin och inspirerande blogg! Gott nytt år!!!!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker så mycket om din blogg, den är så vacker och inspirerande! Jag ser fram emot att få ta del av det kommande årets inlägg! :)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad jag blir glad! TACK! <3
   /Evelina

   Radera
 5. Fantastiskt recept!! =) Tack för att du delar med dig =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! :) Jag ska baka det snart igen med lite andra smaksättningar. Alltid roligt att ha ett bra grundrecept :)
   /Evelina

   Radera
 6. Tack för tips på brödet det ser jätte gott ut, och som om de håller ihop. De tidigare glutenfria nötbröd jag testat faller oftast ihop. Så får se om detta kanske är något för mig. God fortsättning på nya året. /Sabine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Det här brödet håller ihop och är saftigt och gott .)
   Tack detsamma till dig!
   /Evelina

   Radera
 7. Jättegott!! Vi har det även som kaka, barnen älskar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att höra :) Ja, den passar liksom både som mellis och fika, perfekt!
   /Evelina

   Radera
 8. Vad mycket härliga recept och vackra bilder du har, tack snälla! Jag har en fråga bara jag tål varken gluten eller ägg, finns det något som jag skulle kunna byta ut äggen mot i detta recept? Det låter så otroligt gott! Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecca!
   Tack snälla, vad kul att höra :)
   Oj, det vet jag inte tyvärr...Ev. Linfröägg? Det kanske kan fungera :)
   Recept utan ägg hittar du under kategorin "Vegan" här på bloggen. Högerspalten (webbversionen).
   /Evelina

   Radera