2014-12-07

Hemmagjorda Julklappar - Del 1 - Fröknäcke & Fikonmarmelad


Nu i början på december kommer jag att ge tips på 4 st Hemmagjorda Julklappar! Det känns extra roligt att ge bort julklappar som är egentillverkade och ofta är de mycket uppskattade.
Ni som bor i Söderhamn och Bollnäs kan idag läsa om mig och min blogg samt få tips på hemmagjorda julklappar i gratistidningarna SöderhamnsNytt och BollnäsNytt!

Till denna julklapp är det enkelt att hitta Ekologiska råvaror i mataffären. Glasburk och tyg brukar gå att fynda billigt på loppis. Tips! Det är också fint att sätta en sked vid sidan av burken (finns ofta många fina gamla skedar på loppisar).

Fröknäcke med Fikon- & Lingonmarmelad

Fröknäcke
1 dl Solroskärnor
1 dl Hela Linfrön
1/2 dl Boveteflingor
1/2 dl Skalade Sesamfrön
1 msk Fiberhusk
1/2 tsk Havssalt
1/2 tsk Kanel
2 msk Olivolja eller Rapsolja
3 dl Kokande Vatten

Topping
1/2 - 3/4 tsk Havssalt
1/2 dl Boveteflingor

Blanda först alla torra ingredienser och häll därefter i olja och kokande vatten. Rör om snabbt till en jämn smet och bred sedan ut på plåt med bakplåtspapper med en slickepott.
Strö till sist över havssalt och boveteflingor och tryck till lätt med handflatorna ovanpå. Skär i rutor, i den storlek du vill ha, med slickepotten.
Grädda på 150 grader i först 20-25 min. Ta ut plåten och vänd fröknäcket med en stekspade.
Grädda i ytterligare 20-25 min och låt sedan eftertorka i avstängd ugn med ugnsluckan på glänt.

Fikon- & Lingonmarmelad
8 st Torkade Fikon
2 dl Frysta Lingon
1/2 dl Kokossocker
1 krm Äkta Vaniljpulver
3/4 dl Vatten

Hacka fikonen i bitar och skär bort den hårda stjälken. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på svag värme under lock i ca 5-10 min eller tills fikonen mjuknat, rör om någon gång under tiden. Ta sedan av kastrullen från värmen och mixa marmeladen slät med en stavmixer.
Häll upp marmeladen i en glasburk med lock och förvara i kylen.

Hållbarhet: Fröknäcket håller i flera veckor vid sval och mörk förvaring. Marmeladen håller i ca 1 vecka i kylskåp.

2 kommentarer:

  1. Det är så kul att se hur olika allas fröknäckerecept är :) Här är mitt recept!
    http://jessansworld.blogg.se/2014/november/att-ha-fatt-dille-pa-froknackebrod.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja visst är det roligt att de går att variera så!? :) Jag gör nästan alltid olika fröknäcken men utifrån ett ungefärligt grundrecept.
      Vad härligt krispigt och tunt ditt fröknäcke ser ut, blir nog garanterat uppätet fort ;)

      Ha det så bra!

      /Evelina

      Radera