2014-11-26

Skogen, Solen & Lussekatter!

Igår gjorde jag en skogsutflykt som jag längtat efter så otroligt länge. Det har varit en på tok för lång period av mörka dagar, regn och jobb framför datorn nu.
Så igår efter frukosten skyndade jag iväg ut i solen och skogen.

Träden rykte när solens strålar träffade dem och att fånga allt det vackra på bild var nästintill omöjligt, så magiskt vackert.
Bländande, glittrande vattendroppar.
Jag hade bakat lussekatter kvällen innan så när jag kommit fram till min favoritplats satte jag mig på en sten i solen och fikade.
Lussekatterna må se lite platta och och knöliga ut. Men de är saftiga och goda och det är ju det som räknas.

Se receptet längst ned i inlägget!
Där satt jag ett tag och lyssnade på fågelkvitter, en hackspetts pickande och ljudet från flaxande vingar när en stor fågel flög genom skogen.
Nu hoppas jag att vi snart får snö! Soliga, kalla dagar med nyfallen snö är de bästa vinterdagarna.


Recept Glutenfria Lussekatter
, ca 10 st


5 st Ägg (4 ägg + 1 äggula, äggvitan sparas till pensling)
3/4 dl Kokossocker
50 g smält Smör eller Kokosolja
1 dl valfri Mjölk
0,5 g Saffran
1/2 dl Kokosmjöl
1/2 dl Rårismjöl

3 1/2 - 4 msk Fiberhusk
2 tsk Bakpulver

Mjuk Mandelmassa:
1 dl Mandelmjöl
1 - 1 1/2 msk valfri Mjölk
1 msk Honung


Vispa de 4 äggen + 1 äggula tillsammans med kokossocker i några minuter tills det blir fluffigt.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ned mjölk och saffran. Häll därefter i äggblandningen.
Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig och rör sedan ned i äggblandningen. Rör noga så att det inte bildas klumpar.
Låt degen stå och svälla i minst 15 min. Om degen känns för lös fastän den fått svälla så kan du blanda i 1/4-1/2 msk Fiberhusk. Jag brukar ha 3 1/2 msk Fiberhusk men degen blir lättare att forma med 4 msk.

Jag tycker att Lussekatterna blir saftigare med mindre fiberhusk men dock blir de då en aningens svårare att forma.
När det är dags att forma Lussekatterna så rekommenderar jag att du har en skål med kallt vatten på sidan. Doppa händerna i det kalla vattnet när du ska forma Lussekatterna så fastnar du inte i degen.

Dela upp degen i 10 st bollar direkt på plåt med bakplåtspapper. Formar till små korvar och platta ut lite. Fyll varje med mandelmassan (vill du baka utan mandelmassa så snurrar du bara ihop dem till lussekatter).
När alla lussekatter är fyllda med mandelmassa nyper du ihop dem och snurrar dem sedan i ändarna tills de får den klassiska lussekattformen. Pensla till sist lussekatterna med uppvispad äggvita och sätt russin i varje.
Grädda på 175 grader i ca 12-15 min.
Låt de sedan svalna något och stadga till sig innan servering.


16 kommentarer:

  1. Tack så mycket! nu ska jag baka Glutenfria Lussekatter till frugan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, så härligt att höra :)
      /Evelina

      Radera
  2. Så underbart det låter, och mysigt (och gott...)! Bilderna är helt fantastiska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja!! Det var underbart! Så efterlängtat...både solen och skogen!
      Tusen tusen tack :)
      /Evelina

      Radera
  3. Så mysigt det låter med lussekatter i skogen, tack för glutenfritt recept! Och vilken vacker natur, fina bilder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, underbart faktiskt :) Att vara ute i solen kändes helt fantastiskt bara det!
      Tack själv :)
      /Evelina

      Radera
  4. Härligtmed glutenfria lussekatter, det måste jag prova! Tror du att man kan ersätta rsmjölet med mandelmjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bra gott :)
      Så kul att du vill prova! Jag kan rekommendera att du tar 1 dl Kokosmjöl istället för 1/2 dl Rårismjöl, 1/2 dl Kokosmjöl.
      Lycka till!
      /Evelina

      Radera
  5. På hur många grader ska de gräddas i ugnen?? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, typiskt! Lyckas alltid glömma att skriva just det, haha! Tack för din kommentar
      175 grader ska ugnen vara på ;)
      /Evelina

      Radera
  6. Ser grymt gott ut! Kan man byta ut kokossockret mot vanligt socker? Tack för en mycket fin och inspirerande blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra!
      Javisst kan du göra det! Kanske du bör ta något mindre bara då vanligt socker är sötare än kokossocker :)
      Lycka till!
      /Evelina

      Radera
  7. Alltså. Dina bilder är magiska! Jag älskar verkligen att besöka din sida och få njuta av allt fint som din del av Sverige har att bjuda på (och dina recept)! Tack för att du delar med dig :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack snälla snälla du! :) Blir så himla glad att höra!
      Kram /Evelina

      Radera
  8. ÅH, VAD JAG ÄLSKAR DIN BLOGG! PRECIS ALLT! DU ÄR UNDERBAR! :)

    Var bara tvungen att påpeka detta för kanske tredje gången, hehe ;).

    Kram Ellen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen jisses, så fantastiskt fint :)
      TACK!
      Kram
      /Evelina

      Radera