2014-11-17

Fröpepparkakor / Fröknäckepepparkakor


Fröpepparkakor eller Fröknäckepepparkakor! Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dessa men det beskriver i alla fall på ett ungefär vad det är.
Söta och krispiga som pepparkakor men gjorda på en bas av bland annat frön, lite mandelmjöl och kokossocker.
Makalöst goda och extra gott blir det att sörpla på en kopp te, kaffe eller ett iskallt glas valfri mjölk till. Dessutom är de lika enkla att sno ihop, precis som vanligt fröknäcke.


Fröpepparkakor


1/2 dl Hela Linfrön

1/2 dl Solroskärnor
1/2 dl Skalade Sesamfrön
1/2 dl Mandelmjöl
1 dl Kokossocker
1 msk Fiberhusk
2 tsk Kanel
1 tsk malen Nejlika
1 tsk torkad malen Ingefära
2 1/2 dl Kokande vatten
1 msk Kokosolja

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser (frön, mjöl, kryddor) i en bunke.
Koka upp vattnet och häll sedan ned kokosoljan i det hetta vattnet.
Häll vattnet över blandningen av torra ingredienser och rör sedan om snabbt. Rör till en jämn smet.
Bred sedan ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Mot slutet brukar jag trycka ut smeten med hjälp av fuktade händer. Blöt händerna då och då i lite kallt vatten så fastnar du inte i smeten.
Tryck ut jämnt över hela bakplåtspapper och skär sedan rutor.

Grädda först i 20-25 min, ta ut plåten och låt den stå ett litet tag så att knäcket får stadga till sig. Vänd sedan fröpepparkakorna med hjälp av en stekspade.
Grädda sedan på andra sidan i 20-25 min.
Låt sedan svalna och bli krispiga innan servering.


10 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja! Verkligen supergott :)
      Tack för din kommentar <3
      /Evelina

      Radera
  2. Hej!
    Vad gott det låter, jag är dock allergisk mot mandel och undrar om du har tips på vilket glutenfritt mjöl som passar bra att byta ut mandelmjölet mot?
    /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag tror att det ska gå bra med t ex bovetemjöl eller något annat glutenfritt mjöl istället! :)
      Lycka till!
      /Evelina

      Radera
  3. Kan man hoppa över fiberhusken eller byta ut? Pga allergi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Fiberhusken binder ju ihop det hela...Men! Det kanske går att baka utan om du blötlägger allt över natten. Då blir ju linfröna geléiga och binder samman.
      Lycka till!
      /Evelina

      Radera
  4. Jag har nu gjort dessa och åh vad jag tyckte om dem, så goda! Receptet var lätt och de var enkla och roliga att göra. Funkade finfint att byta ut mandelmjölet mot bovetemjöl. Tack <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Fantastiskt roligt att höra :)
      Ja visst är de både enkla och goda!? Perfekt att det funkade med bovetemjöl också!
      Tack för din kommentar <3

      Ha en toppendag!

      /Evelina

      Radera