2014-10-03

Varm Quinoasallad med Frösmör & Äpple! (Eko/Vegetariskt/Glutenfritt)


Här kommer ett tips på en maträtt som både kan ätas varm eller kall (alltså perfekt till matsäcken/lunchlådan också). Den är helt vegetarisk/vegansk, glutenfri och ingredienserna är lätta att hitta ekologiska i matbutiken. Har du svårt att hitta någon av de ekologiska ingredienserna så går de att byta ut mot en annan. Det är ju det fina med en sallad, ingredienser och smaksättning går att variera.


Det här behöver du:
500 g Quinoa / 1 Rödlök / 1 stor Morot / 4 dl färdigkokta Bönor / 1 handfull hackade Aprikoser eller Russin / Pressad Citron / 1-2 Äpplen / Blandad Sallad / Sesamfrön / Solroskärnor / Olivolja.

Såhär gör du den matiga Quinoasalladen:
Börja med att koka 1 paket Quiona (ca 500 g). Under tiden Quinoan kokar kan du göra frösmör och hacka grönsaker.

Frösmöret gör du enkelt genom att först låta 2 dl Solroskärnor och 2 dl Sesamfrön få lite färg i en torr stekpanna. Mixa sedan fröna i en hushållsassisten eller blender tillsammans med ca 2 msk Olivolja och salt efter smak. Mixa länge tills du fått ett jämnt och krämigt smör. Att göra eget frösmör är billigare än att köpa färdigt frö/nötsmör och dessutom mycket godare, plus att du vet precis vad som är i! Tänk på att du kan behöva mixa ganska länge och ev skrapa ned från kanterna efter ett tag och fortsätta mixandet. Pytsa sedan upp i en fin burk och förvara i kylskåpet

Fortsätt med salladen genom att hacka 1 Röd lök fint och hyvla en stor Morot med en skalare eller osthyvel. Blanda ned lök och morotsstrimlor i den färdigkokta Quinoan tillsammans med 4 dl färdigkokta valfria Bönor, 1 handfull hackade torkade Aprikoser eller Russin, 2 msk pressad Citron (går att hoppa över om du inte hittar ekocitron). Krydda sedan efter smak och tycke med Salt, Svartpepar och Spiskummin.
Blanda salladen väl och servera med skivat Äpple, Frösmör, blandad Sallad och Tomater och/eller
andra grönsaker.

Det här blir en rejäl sallad som räcker till minst 4-6 personer. Går att äta både till lunch och middag samt smakar riktigt bra i matlådan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar