2014-10-15

Teffmjölsfrallor!


Jag kan verkligen rekommendera att äta frukost ute i skogen. Att fika och äta i skogen överlag smakar ju så himla bra, allt blir liksom extra gott! Som jag lovade i det HÄR inlägget så kommer nu receptet på Teffmjölsfrallorna.

Mitt absoluta favoritbröd just nu - Teffmjölsfrallor med Russin

6,5 dl Havremjölk (eller annan valfri mjölk) / 20 g Jäst / 1 dl Boveteflingor / 1 dl Solroskärnor / 1 dl Russin / 1 msk Linfrön / 5 dl Mörkt Teffmjöl / 1 dl Ljust Teffmjöl (Går lika bra med 6 dl mörkt eller ljust teffmjöl) / 1 tsk Salt / 2 msk Fiberhusk

Rör ut jästen i mjölken med hjälp av en visp. Tillsätt sedan Boveteflingor, Solroskärnor, Teffmjöl och Salt och rör ihop till en jämn smet. Rör därefter i Russin och tillsätt till sist Fiberhusk under omröring.
Sedan är det dags för degen att jäsa i 2 timmar under bakduk.

När degen jäst färdigt delar du den i 10 delar och formar frallor av dem med fuktade/blöta händer. Ha en liten skål med vatten på sidan som du enkelt kan doppa händerna i.
Låt frallorna först jäsa i 30 min på plåt med bakplåtspapper, grädda sedan i ca 25-30 min, 200 grader. Servera när frallorna svalnat av och stadgat till sig!
Mössväder!


Teffmjölsfrallor och riktigt starkt och värmande Ingefära & Chili-Te. En kopp med te är väldigt skön att värma kalla händer på.
Vi tar alltid med porslinskoppar på våra utflykter. Virar bara in dem i kökshandduk och sätter ned dem i mitten av packningen så håller de sig skyddade.
Dela gärna med er av era bästa matsäckstips och tips överlag när det kommer till utflykt och fika! Alltid så roligt att läsa era fina kommentarer :)
Önskar er en fortsatt bra onsdag!

9 kommentarer:

 1. jag brukar göra bars med mandlar, cashewnötter, dadlar, raw kakao, kokosolja och vaniljpulver. kanske en knutta havssalt i också om jag känner fört. supergott och ger bra energi! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ja bars är ju en himla bra grej att ta med! Gott, mättande och lagom stort att få plats med i ryggsäcken :) Havssalt i är så himla smarrigt tycker jag. Tack för ditt tips!
   Ha en finfin torsdag!
   /Evelina

   Radera
 2. Mysigt och det ser gott ut. Jag tål inte laktos,fibrer, till viss del gluten och vitt socker så bröd har jag verkligen fått testa mig på. Tänkte du kunde prova ett knäckebröd jag gör om du vill.Är poppis här.
  50 g jäst, 5 dl vatten, 1 msk fiberhusk, 1,5 dl olja, 2 msk honung, 1 msk malda brödkryddor, 1-2 tsk salt, 3 dl glutenfria havregryn ( jag tar hälften glutenfritt musli med lite gott i ), 13-14 dl glutenfri mjölblandning. Sedan tar jag i nässelpulver, torkade ringblommor, tranbär och lite vad som faller mig in utanför receptet. Jag måste alltid göra lite annat .
  Gör som en vanlig bröddeg. Arbeta kraftigt i maskin. Jäs övertäckt i 1 timme.
  Dela i 12 bitar. Kavla ut till tunna kakor med kruskavel. Grädda högt upp i ugnen 250 g i 6-8 minuter. Svalna på galler. Förvara torrt och luftigt.
  Ha det bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Wow, vilket härligt knäcke! Tack för tipset, nu blev jag riktigt inspirerad att baka något liknande :)
   Ha en fin lördag!
   /Evelina

   Radera
 3. Hur många grader i ugnen?
  Hälsningar från en som aldrig bakar men som nu har blivit inspirerad att börja med det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Oj men jisses det hade jag missat att skriva ut! Tack för att du uppmärksammade det :) 200 grader ska det vara!
   Kul att du blir inspirerad att baka :) De här frallorna är enkla att sno ihop!
   Trevlig lördag!
   /Evelina

   Radera
 4. Hej! Gu´va bra dessa teffbröd blev! :) Man blir inspirerad att baka mer.

  SvaraRadera
 5. Hej! Har nyss hittat till din finfina blogg och sett många härliga brödrecept som jag vill prova! Men en fråga; när du skriver fiberhusk, använder du då typ Finax fiberhusk (psyllium står det på förpackningen) eller menar du psylliumhusk (typ Risenta) Vad jag förstått beter de sig olika då de är olika finmalda och jag har i ett par andra recept använt "fel" och då har resultatet inte blivit så bra.
  Ser hur som helst fram emot att testa goda recept härifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej vad kul att du hittat till bloggen :) Du har väl inte missat att den flyttat? -----> http://evelinasekologiska.femina.se/
   Jag använder Fiberhusk från Lindroos :) Brukar finnas i hyllan med glutenfria produkter på mataffären.
   /Evelina

   Radera