2014-10-08

Tårta med smak av Timjan & Citron!

Jag gillar när bakverk har en twist, en smak som sticker ut eller en otippad ingrediens. För att få en sockerkaka mer spännande så kan jag starkt rekommendera att tillsätta Timjan och Citronskal!
Kakan är en typ av sockerkaka/tårbotten och är väldigt enkel att göra. Att sedan toppa med grädde, ringblommor och lingon är ju en fröjd för ögat. Se recept nedan!

Timjan och Citronkaka / Ekologisk & Glutenfri:
3 Ägg / 1 dl Agavesirap / 1 dl Mandelmjöl / 1,5 dl Majsmjöl / 1/4 tsk Äkta Vaniljpulver / 1 tsk Bakpulver / 1 tsk Ekologisk Torkad Timjan från Kryddtorget.se / 1/2 dl Smält Kokosolja / Rivet skal från 1 Citron / Kokosolja och lite Riven Kokos till formen.

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att knäcka 2 ägg + 1 äggula i en bunke, lägg äggvitan i en separat bunke. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vispa sedan samman äggen och äggulan med agavesirapen. Vispa länge tills det blivit fluffigt, gärna med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en egen skål och häll sedan över i äggblandningen tillsammans med rivet citronskal och kokosolja. Vänd till sist försiktigt ned den vispade äggvitan.

Smörj en form ordentligt med kokosolja eller smör och "bröa" med lite kokosflingor. Använd en brödform eller allra enklast en form med löstagbara kanter.
Häll sedan i kaksmeten i formen och grädda kakan i ca 8-12 min. Håll koll på kakan genom att känna med en sticka. Kakan brukar stadga till sig något när den kommit ur ugnen. Låt svalna av och toppa med vispad grädde, kronblad från ringblommor och lingon.

Tips! Mixa ihop hallon och lägg ett lager under grädden.

Visste ni att Timjan användes på medeltiden för att "skingra melankoli och surt sinnelag"? Timjan är alltså en glädjens ört som också är värmande och stärkande för immunförsvaret.
Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Kryddtorget

2 kommentarer:

  1. Ojoj det ser helt fantastiskt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad kul att höra :) En riktigt smarrig tårta må jag säga!
      /Evelina

      Radera