2014-10-05

Rönnbär & Nypon-Remmar!

Experimenterandet med olika sorters remmar är inte över! Nu när mina favoriter Nypon och Rönnbär finns att plocka i massor så kändes det givet med Rönnbär & Nypon-Remmar! Så dessa remmar är alltså fullsmockade med C-vitamin och får också en snygg orange färg.
Jag älskar ju det här med att plocka av de Superbär som växer vilt i naturen och att hitta på godsaker av dem sedan är ju liksom lika roligt.

Såhär gör du dessa sötsyrliga Höstremmar:
Mixa samman 1 1/2 dl rensade Nypon, 1/2 dl Rönnbär, 1/2 dl Lingon, 1 Äpple skalat och hackat i bitar, 1/2 dl flytande Honung eller Agavesirap (smaka av och ta i mer om du vill ha sötare smak), 1 tsk Pressad Citron och 1/4 tsk Äkta vaniljpulver. (Vaniljpulvret och Citronsaften kan uteslutas
).

Mixa till en jämn smet och bred ut tunt över nästan hela bakplåtspapper. För att remmarna ska hålla ihop sedan så får de inte vara för tunna. För tjocka remmar tar däremot längre tid att torka, så ett slags mellanting är bäst.
Remmarna ska sedan torkas mitt i ugnen på ca 50-55 grader i några timmar. Hur lång tid det tar kan skilja sig från ugn till ugn och variera något mellan olika sorters remmar. Läs mer i inlägget Lingonremmar!
Päron, Lakrits & Blåbärs-remmar är en annan variant på remmar för dig som gillar lakrits, fler Godisrecept hittar ni under kategorin Godis.

8 kommentarer:

 1. Hej Evelina! Jag har följt din blogg ganska länge och den är alltid lika inspirerande och härlig att klicka in på, burkar även följa Hanna som gör så fantastiskt goda recept. Jag bloggar nämligen själv om mat som är hälsosam både för kroppen och planeten så det är alltid kul att titta in hos andra bloggare.
  Hade en fundering bara på de här smaskiga remmarna, är rönnbär helt ofarligt att äta? Har fått för mig att man ska akta sig från allt som är orangerött i naturen men vad jag förstå så är det mest flugsvampen som är boven i det dramat? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa!
   Så kul att du följer min och syrrans blogg :) Tack för din fina kommentar!
   Så vitt jag vet och via allt jag läst så är Rönnbär ofarliga att äta! Jag har ätit en hel del och lever och mår bra :D Brukar ofta torka eller tillaga dem innan jag äter dem. Innehåller mycket C-vitamin! 3 st om dagen räcker för att täcka C-vitaminbehovet. Så fantastiskt att vi har både Nypon & Rönnbär i naturen! Läs mer om Rönnbär här:
   http://www.skogsskafferiet.se/ronn/

   Ha det bra!

   /Evelina

   Radera
  2. Tack för ditt härliga svar! Då kan jag alltså testa det svenska superbäret helt utan att vara orolig. Och jag kunde aldrig tänka mig att det innehåller så mycket C-vitamin, va härligt! Det är verkligen fantastiskt att det finns så mycket gott och nyttigt ute i naturen, jag bor i Paris just nu men längtar verkligen till att få komma hem och njuta av den svenska naturen!:)

   Radera
  3. Hej! Tack själv :)
   Ja det är något visst med svensk natur. Extra härligt att komma hem till den när man bor borta också. Lycka till med Rönnbären och allt annat fint som finns i naturen nu. Kan tipsa om att kika på Dagsattplocka.se och Skogsskafferiet.se för att få mer tips om vilda bär och växter :)
   Ha det fint!
   /Evelina

   Radera
 2. Hej Evelina! Tack för en fantastisk blogg. Du vet förhoppningsvis om det, men du gör ett fantastiskt jobb!!!

  Jag undrar hur tjockt smeten ska breda ut? Jag har en "riktig" torkugn men är så osäker på vad som är lagom... Jag är orolig för att få det för tunt så de inte går att få loss och inte blir någonting eller att de blir för tjocka... Tänkte köra dem i 42 grader för att kunna klassa dem som raw food :) Jag tänker att jag nog märker ungefär bör de är klara men vill ha tips om tjockleken så att de inte torkat ihop till ingenting. /Novisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nämen åh, tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir :)

   Härligt med en bra torkugn så att du kan torka med rawkvalité! Svårt att förklara hur tunn smeten ska bredas ut men några mm ska den ju vara, säg 3 mm ungefär. Jag tror att du kommer att se och märka när du provar :) Det brukar oftast bli bra hursomhelst.
   Lycka till!
   /Evelina

   Radera
 3. Hej,
  tack för alla dina goda ideer och uppmuntring att prova olika slags remmar. :-)
  jag försökte med en mix av äpplen, morötter, dadlar, russin och cranberrys. Blev mumms (om jag får säga det själv).
  Ha det bra
  /Smulan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad kul att du gjort remmar! Låter som en riktigt fin kombination :)
   Ha det gott!
   /Evelina

   Radera