2014-10-31

Nyponsoppa med Grädde & Mandelbiskvier


Nyponsoppa med grädde och mandelbiskvier smakar verkligen barndom. Vindbitna kinder efter lek utomhus, värmen i köket och ett uppdukat köksbord för mig och min systrar.
Receptet påminner mycket om "originalet" fast med lite extra smak i form av kardemumma, vanilj & citron.

Den knallorangea soppan blir en perfekt efterrätt till Halloween också.


Nyponsoppa:
6 dl Vatten

0,5 dl Nyponskalsmjöl
Rivet skal från 1/2 Citron
1 nypa Äkta vaniljpulver

1 msk Potatismjöl
2-3 msk Honung eller Agavesirap (Smaka av och söta tills du får den sötma du tycker om)
1 msk pressad Citron

Vispa samman vatten, nyponskalsmjöl, vaniljpulver och rivet citronskal i en kastrull. Sätt på värmen och vispa sedan ihop potatismjöl med en skvätt vatten. Häll ned i kastrullen. Vispa samman och ta kastrullen från plattan när nyponsoppan kokat upp. Vispa då ned sötning efter smak och den pressade citronsaften.

Mandelbiskvier
2 Äggvitor
3 dl Mandelmjöl

0,5 dl Agavesirap

1 krm Salt
1/2 krm Äkta Vaniljpulver
1/2 tsk Kardemumma

Rör samman ingredienserna noga i en bunke. Lägg sedan smeten i en sprits eller påse och spritsa ut ca 45 st biskvier på plåt med bakplåtspapper. Grädda dem på 175 grader i ca 6-8 min eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt sedan svalna och stadga till sig innan servering.

Servera sedan soppan varm, ljummen eller kall tillsammans med grädde eller kokosgrädde och mandelbiskvier.

6 kommentarer:

  1. Åh så gott!! Barndomsminnen ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det!! :) Underbart!
      /Evelina

      Radera
  2. Så gott det såg ut, och ja vilken nostalgi!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! :) Ja, verkligen nostalgi.
      /Evelina

      Radera
  3. Tänkte försöka mig på att göra detta imorgon, ser så gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt :) Mysig till första advent och allt.
      Berätta gärna vad du tyckte sedan :)
      Fortsatt trevlig helg!
      /Evelina

      Radera