2014-10-02

Nyponsoppa för den frusne och Höstpyssel!

Det må vara pilligt och ta lite tid att göra Nyponsoppa av egenplockade nypon. Fast när man väl sitter där med en kopp varm nyponsoppa i handen känns det värt varenda sekund.
Jag delar på nyponen först och pillar sedan ut kärnorna med kniven eller genom att pressa bort dem med hjälp av tummen, funkar också med en liten sked.

Nyponsoppan smakar extra gott efter en promenad i krispig höstluft.
Jag följer inget recept när jag lagar Nyponsoppa, det blir lite olika från gång till gång men alltid lika gott. Först sjuder jag de rensade nyponen tillsammans med lite vatten i en kastrull. När nyponen blivit mjuka så är det bara att mixa soppan slät med stavmixer. Späd på med mer vatten om det behövs och söta med Honung efter behag. Den här gången mixade jag ned en liten bit Chili också för att få en extra värmande och immunstärkande soppa.

Nypon
innehåller mer C-vitamin än några andra frukter och bär! De har antiinflammatorisk och smärtstillande verkan. De innehåller flera viktiga antioxidanter som flavonoider, karotenoider och antocyanider som har visat sig vara effektiva mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar.
Nypon innehåller även flera viktiga mineraler som bla Kalcium, Magnesium, Järn och Kalium.  


Det är något med de mörka kvällarna. Jag får sådan lust att rita, klippa, klistra, måla och helt enkelt pyssla med något. Gärna med musik eller ett radioprogram på i bakgrunden. Det behöver liksom inte bli något speciellt av pysslet, det får bara växa fram och så blir det vad det blir.
Då jag fotograferar mycket och arbetar en hel del framför datorn är det så skönt att göra något helt motsatt ibland.
Under kategorin Pyssel finns lite blandad kompott av färgade Ägg, Julpyssel, Teckningar och Torkade bär.

Vad pysslar ni med? Tipsa gärna om något roligt att pyssla med höstmörkret!

6 kommentarer:

 1. Jag pysslar också i perioder, just nu virkar jag dock hellre. Varma ullsockar och tumvantar i ekologiskt ull står på schemat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Önskar att jag kunde virka! Jag kan varken virka eller sticka, helt hopplöst. Ska ta tag i det där snart! Vore så kul att kunna :) Rogivande också kan jag tänka.
   Åh, ekologisk ull! Härligt!
   /Evelina

   Radera
 2. Ja visst är det underbart gott med riktig nyponsoppa. Jag har pysslat med höstdekorationer av prydnadspumpor,kastanjer,tickor,nypon,fina höstlöv,små grenar och annat roligt. Virkar lite bäbis saker,gör ett hus till mina små virkade möss + kläder och andra saker-riktigt pillerjobb men kul. I vintras gjorde jag ett väggskåp av b la ett gammalt fönster blev riktigt snyggt .Har alltid något på G. Plockade av mina sista chili igår blev hela diskhon full som jag nu ska torka på tråd-tar nog en stund hm. Och så tittar jag ju på allt fint på din blogg alltid kul och inspirerande. Fina foton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Oj vad mycket kul du pysslat med! Allt vackert finns ju där i naturen :) Inspirerande.
   Kul med pilljobb ibland också, låter härligt med virkandet! Du verkar ha massor på gång :)
   Tack, så kul att du gillar bloggen och bilderna! Glädjer mig så att höra!
   /Evelina

   Radera
 3. Vad kul med nyponsoppa, jag har tänkt prova att göra det länge men tänkt att det är krångligt och svårt, men som du beskriver det låter det ju inte alls så farligt! Åh, nu blev jag jätteinspirerad! Lät gott att pimpa med lite chili också. Kanske blir ett helgprojekt! Nyponen lyser ju så frestande orange när man går förbi :)

  Kolla gärna in min nya blogg om du vill, det känns som att vi har en del gemensamt :) Emmas Gröna heter den, emmasgrona.wordpress.com
  Jag har tidigare kommenterat hos dig ett par gånger som Solkatt eller bara Emma också kanske. Min mamma har ett torp inte så långt från Söderhamn som jag alltid längtar lite extra till av dina vackra bilder!
  /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det kul att det är så enkelt :) Visst går det säkert att göra Nyponsoppan på annat sätt också men jag tycker att detta sätt funkar finemang!
   Då vi har övermycket chili hemma så gäller det att hitta ställen att använda dem :D
   Tack frö tipset om din blogg, ska kika in!
   Härligt med ett torp och kul att mina bilder väcker sådan känslor, härligt!

   Ha en skön söndag!
   /Evelina

   Radera