2014-09-14

Ta egna Tomatfrön!

Att samla ihop frön från det man odlat under sommaren känns så himla fint. Lägga små frön i kuvert eller kaffefilter med ett gem eller en tejpbit på, sedan skriva sort och datum på. På så vis behövs det förhoppningsvis inte köpas nya frön av den sorten nästa vår.
Jag provade att ta tomatfrön från de Cocktailtomater jag odlat i år. Sorten heter Chiliega och en stor planta har givit oss massor av söta tomater en lång period nu. Att köpa tomater har det inte varit frågan om.

Såhär gjorde jag: Jag delade på några tomater och pillade ut fruktköttet. Pytsade över i en burk med vatten och lät sedan stå i ca 3 dagar (har läst att den kan stå upp till en vecka också). Skaka burken lite varje dag och låt sedan locket sitta på löst.
Efter 3 dagar så hällde jag över fröna i en sil och tryckte försiktigt med fingrarna tills det lösa fruktköttet runtom lossnat. Jag sköljde med lite ljummet vatten ovanpå mot slutet. Sedan är det bara att strö ut fröna på ett hushållspapper eller ett kaffefilter för att torkas. När de torkat helt är det bara att pilla över dem i ett kuvert, kaffefilter, påse eller liknande.
Jag är helt ny på detta och jag vet att det finns många olika sätt att ta frön på, men jag tycker att det här sättet verkade bra! Det ska bli spännande att se om de tar sig nästa år :) Hur gör ni andra som tar egna tomatfrön?

2 kommentarer:

 1. Hej Evelina! Jag har läst din blogg jättelänge men aldrig "vågat" kommenterat. Vilka underbara tips och recept du lägger ut och vad påhittig du är! :) Brukar ofta prova recept och annat du lägger ut och länkar då alltid till din blogg. Har en yttepytteliten blogg så du märker nog ingen större skillnad på besökarantalet när jag länkar till dig, men tipsar mer än gärna de få som läser om din fina blogg :)

  Min mamma har alltid gröpt ur fröna direkt som de är ur tomaterna, med fruktkött och allt, och lagt på ett vikt hushållspapper. Fruktköttet torkar och försvinner nästan helt. På pappret skriver hon vad det är för sorts tomat och sedan i februari-mars nån gång planterar hon dem. Det går alltid toppenbra! Så gjorde jag också det enda året jag har sått själv och jag fick också fina tomater :) Men det sättet som du gjorde har jag hört talas om och skulle vilja testa något år. Har hört att när man "jäser" fröna i en burk med vatten några dagar så ska alla ev. sjukdomar försvinna. Du får säkert jättefina tomater, ska bli kul att se i sommar! :D

  Ha det gott! :)
  Mvh//Jennifer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennifer!
   Åh, vad glad jag blir att du skriver en kommentar! Jättekul att du följt bloggen länge :)
   Tusen tack för dina länkningar, det har jag tyvärr inte sett! Ska gå in och titta på din blogg genast :)

   Jag har också läst att de bara ska vara att gröpa ur fröna och låta dem torka, låter ju enklast egentligen! Men sedan läste jag i Mandelmanns bok (Självhushållning i Djupadal) om att "jäsa" fröna först. Som du skriver så verkar det ju vara bra mot sjukdomar osv! Jättespännande att se hur fröna tar sig :)

   Stort tack för din fina kommentar! Ha en skön söndagskväll!
   /Evelina

   Radera