2014-09-07

Skogens Röda Guld, Mjuk Mossa, Höstskog

Igår tog vi en lång promenad i skogen, plockade några kilo lingon och fikade i solen. Perfekt en solig höstlördag som igår. Vi letade också svamp men hittade bara fyra pyttiga kantareller. 
Lingon går fort att plocka då de växer i klasar, så att fylla en hink brukar gå i ett nafs!

Lingon innehåller vitaminer och mineraler (bland annat A, C, B1, B2, Kalium, Kalcium, Magnesium), är blodsockerstabiliserande, bra mot urinvägsinfektioner (gör det svårare för bakterier att fästa), innehåller quercetin som kan ha positiva effekter på hjärt-kärlsjukdomar, resveratrol som har bra förmåga att reducera oxidativ stress och har skyddande egenskaper mot cancer.
Så vackert överallt att jag var tvungen att fota mest hela tiden.

När vi var trötta i benen efter lingonplockande och svampletande så var det dags för fika. Vi satte oss ned på den mjuka mossan i solen och drack Bär-vatten och åt Browniemuffins med Lingon på. Recept på dem kommer imorgon! Glutenfria, Laktosfria, Äggfria och kanongoda.
Skogen är helt fantastisk nu och om några veckor kommer det att bli ännu mer magiskt. Blåbärsriset skiftar i olika röda nyanser och riktigt lyser upp.
Solskog!
Jag och Fredrik var bara tvungna att lägga upp ett höststilleben på en stubbe också.
Jag tycker att färska, solmogna lingon är så otroligt goda. De är syrliga, beska och söta samtidigt, mums!

När vi kom hem rensade vi lingon, lade in det mesta i frysen men trädde också upp en massa på tråd för att torkas. Torkade lingon tänker jag använda i müsli, bakverk och i nötblandningar. De frysta lingonen hamnar i smoothies & juicer, på gröten, i bröd och som topping på olika bakverk.

Lingonen hänger på tork under Chilifrukter, Lavendel & Ringblommor. Finfint!4 kommentarer:

 1. Hittade fina lingon nyligen på hundpromenaden så att torka lingon på snöre var ju smart - ska knycka den idén till musli jag med. Tusen tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är ju så fantastiska! :)
   Blir väldigt vackert också, som ett rött pärlhalsband! Spännande att du också provar müsli-idén :) Berätta gärna vad du tyckte sedan.
   Ha en kanondag!
   /Evelina

   Radera
  2. Åhå, man kan göra så? Vad använder du för tråd? :)

   Radera
  3. Hihi, hoppas det :) Försök sprida lite på dem på tråden när du hängt upp dem.
   Vanlig sytråd!
   /Evelina

   Radera