2014-09-21

Päronplock, Lördag & Lakritsglass med Rönnbär

Hoppas ni alla haft en trevlig helg och har en skön söndagskväll!
På sistone har jag undrat lite var dagarna tagit vägen. Jag har helt enkelt haft fullt upp och då är det extra viktigt att stanna upp och ta lite ledigt. Igår åkte jag och Fredrik hem till mina föräldrar och åt middag på altanen, klappade gammelkatten, gick runt barfota i det svala gräset och plockade päron hos grannarna.

Päronträdet var riktigt gammalt och stort och dignade av päron! Jag tycker att det är så otroligt snällt av de som delar med sig av sitt överflöd istället för att låta frukten ramla ner till marken och ruttna bort. Mer sånt!
Där fanns också den här sötnosen som tyckte att vi skulle leka med honom istället för att plocka päron. Han tyckte också att det var väldigt spännande med päronen som föll till backen, dock lite besviken när han nosade och såg vad det var.
Så himla mycket barndomskänsla att gå till Plommonträdet, plocka på sig några plommon och gå runt på gräsmattan och äta dem i lugnan ro.
Sedan gick solen ned och vi åkte hemåt. Hemma tände vi alla ljusstakar och ljuslyktor, bryggde te och kollade på serier och dokumentär på svtplay.
På senaste tiden har jag också hittat en ny glassfavorit! Bananglass med Kakao, Vanilj, Kanel, Havssalt & Lakrits. Jag har helt enkelt mixat frysta Bananbitar (1 banan) med en liten skvätt Havremjölk en nypa Vanilj och en nypa Havssalt, ca 1/4 tsk Lakritsrotpulver, ca 2-3 tsk Kakao och 1/4 tsk Kanel. Mixa ihop och pudra på lite Lakritsrotpulver samt toppa med några torkade Rönnbär. Prova dig fram med mängden Lakritsrotpulver och Kakao tills du får den smak du gillar.
Jag har plockat av alla Cocktailtomater nu också då det sägs att det ska bli kallare. De får ligga och mogna till sig i ett soligt fönster.
Några har redan börjat bli perfekt röda.
Vi har alltså nu massor av päron hemma! Jag har några idéer på vad jag ska hitta på med dem men tar gärna emot fler tips :)
Vilka är era favoritrecept med Päron??

4 kommentarer:

 1. Kolla in bloggen bakasockerfritt, Merja bakar en hel del med päron ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, just det! Hennes blogg följer jag ju! Måste fråga henne efter bästa receptet! Tack för påminnelsen.
   /Evelina

   Radera
 2. Sist vi plockade en kasse med päron (via fruktförmedlingen, perfekt för oss som inte har något päronträd själv) så torkade vi massor. De blev jättegoda, sega och nästan lite kolaaktiga. Enda problemet var att burkarna tömdes i ett nafs :) I år fanns det tyvärr inga päron på träden, men istället plockade vi massor av mullbär och torkade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh men gu vilket bra tips! Torkade päron måste vara underbart gott :)
   Tack för tips! Mums med mullbär också, lyxigt :)
   /Evelina

   Radera