2014-09-03

Morotsbröd med Hasselnötssmör & Blåbärssylt

Hemma hos oss äts det mycket bröd. Vi är stora brödälskare och bakar ofta och gärna. Bröd passar liksom både till frukost, mellanmål eller kvällsfika, det är bara att variera mellan olika pålägg och tillbehör. Det roliga med bröd är att det går att göra så många olika varianter och ofta är det små ändringar som gör stor smakskillnad.
Den här gången bakade jag Morotsbröd gjorda på en Glutenfri och Ekologisk Brödmix från Ewalie. Då mixen även innehåller nötter och frön blir det sådär härligt crunchig konsistens på bröden. Påläggen Hasselnötssmör och Blåbärssylt passade riktigt bra till. Se recept nedan!
Morotsbröd som är riktigt enkla att knåpa ihop!

Sätt ugnen på 175 grader. Häll Ewalie´s Glutenfria Brödmix (läs mer om mixen HÄR) i en bunke och blanda ned 6 dl valfri Yoghurt (funkar både med vegetabilisk och animalisk), 1 msk Olivolja, 1 stor, fint riven Morot och 1/2 - 3/4 dl Mandelmjöl.
Blanda till en jämn smet! Ta fram plåt och bakplåtspapper och börja sedan forma bröden. Mitt tips är att blöta händerna så fastnar du inte i smeten! Forma ca 12 st bröd och tryck tills sist fast lite Boveteflingor ovanpå varje bröd. Grädda i ca 20-25 min eller tills de känns klara. Låt sedan svalna av på galler.


Blåbärssylten gjorde jag genom att mixa ihop 1 dl Chiagelé (Blötlagda Chiafrön) med 1 1/2 dl Blåbär, 1 msk Agavesirap (smaka av och tillsätt ev mer), Några nypor Äkta Vaniljpulver och Citronzest från 1 liten citron. Jag brukar blanda ca 1 del Chiafrön med 9 delar vatten som får svälla i kylskåpet över natten. Om det blir Chiagelé över använder jag den i smoothien eller frukosten nästa dag.

Hasselnötssmöret köpte jag i matbutiken, men det går ju också fint att göra eget Hasselnötssmör. Rosta hasselnötter på ca 200 grader i mitten av ugnen i några minuter. Rör om då och då och se så att de inte bränns. Gnugga sedan av det tunna skalet som börjat släppa i ugnen i en kökshandduk och mixa sedan nötterna länge (ca 5-10 min) i en hushållsassistent. Söta ev med t ex Agave eller Honung och ta i några nypor Havssalt.

Morotsbröd + Hasselnötssmör + Blåbärssylt är lika med suveränt god kombination!


Ett samarbete mellan Evelinas Ekologiska & Ewalie

2 kommentarer:

  1. guuud så gott det såg ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Måste säga själv att det var väldans gott också ;)
      /Evelina

      Radera