2014-09-12

Chili, Mandlar, Vitlök, Citronskal & Örtsalt = MandelChilismör

Mandelsmör med bland annat Chili, Vitlök & Citron!
Gör såhär: Hacka 1 stor Vitlöksklyfta och 1 torkad Röd Chili i fina bitar. Bryn vitlöken och chilin tillsammans med 100 g Mandlar i stekpanna med en skvätt Olivolja. Rör om under tiden och när vitlöken blivit mjuk och fått lite färg är det bara att hälla blandningen i en hushållsassistent/blender tillsammans med 1/4-1/2 tsk Örtsalt, rivet skal från 1 liten Citron och 4-5 tsk Olivolja. Mixa tills du fått en slät konsistens och skrapa ned smeten från kanterna emellanåt.
Häll sedan upp smöret i en burk och förvara i kylen. Det blir fruktansvärt gott...!
(Det går också bra att ha chilipulver istället för torkad chili, ta lite i taget och smaka av.)
Passar perfekt på Fröknäcke exempelvis, även kanongott till maten eller som fyllning i tillexempel zuccinirullar eller liknande. Ni måste prova detta Chilimandelsmör alltså! Jag ska redan göra en andra omgång...Perfekt att ha hemma i kylen till helgens middag, frukost eller brunch.

Fröknäcket gör vi som vanligt efter det här receptet: 1dl Linfrö, 1 dl Solrosfrön, 1 dl Sesamfrön, 1 msk Fiberhusk, 1/2 tsk salt, 1 msk Olja & 2,5 dl hett vatten. Blanda först alla torra ingredienser & blanda sedan i hett vatten och olja. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda på 150 grader i ca 50 min. Skär gärna bitar och vänd på dem efter halva tiden. Låt ev vila på eftervärme i ugnen för att bli extra krispiga.
Jag frågade ju er innan om tips på vad jag ska göra av all Chili vi har hemma. Tusen tack för era kommentarer! Tills slut blev det någon slags blandning av era tips, egna idéer och det vi hade hemma i kylen. Tur vi har mycket chili för det här kommer att göras flera gånger! Fortsätt gärna tipsa om vad för annat gott det går att hitta på :)

Trevlig fredag!

2 kommentarer:

  1. Vilket spännande mandelsmör! Kul med lite sting i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, lite mer matigt mandelsmör! Det blir heeeelt fantastiskt med citronskal, chili och vitlök! Så mycket smak!
      Ha det toppen Marja :)
      /Evelina

      Radera