2014-09-15

Bärlycka och köket fyllt av torkade Chilifrukter, Lingon & Ringblommor

Att gå i skogen är total lycka för mig. När jag omringas av höga tallar och granar och går på lövtäckta, mjuka stigar, då så svävar stress och grubbleri bort. Det går lättare att andas och att ta djupa andetag med skogsluft känns som rena rama medicinen.

Allt är så höstvackert nu också. Den här flugsvampen känns som tagen ur en sagobok.

En fjäder från en Nötskrika låg vid sidan av stigen och lyste ljusblått i solen.
Vi passade på att plocka mer lingon! Det finns fortfarande blåbär kvar att plocka också, dock är alla inte lika goda längre.
Sjön.
Vilopaus!
Stövlar på, en hink i handen, en mjuk snusnäsduk i halsen och jackfickan fylld med Enbär, så som det ska vara.
Lingonröd, så vacker färg.
Eftermiddagssol.
Jag plockade också lite Nypon, Enbär och Rönnbär. Fyllde jackfickorna rättare sagt. Under kategorin Svenska Superbär har jag samlat bilder och information om just de finfina bären. Läs mer om Nypon, Enbär, Rönnbär.
Rönnbär är en stor favorit och de innehåller riktigt stora mängder C-vitamin. Jag tycker att de är som godast torkade! Tips är att plocka dem när de blivit frostnupna, då får de en sötare smak. Ta sedan fram nål och tråd och trä upp dem på tråden för att torkas. I vintras gjorde jag bland annat Rönnbärschoklad, annars passar de bra i Müsliblandningar eller som topping på Smoothies.
Jag tog hem en bit grankåda också. Doftar så makalöst gott! Jag har länge funderat på att göra egen kådsalva så snart är det dags att göra slag i saken.
Såhär ser det förresten ut i vårt kök just nu! En massa godsaker på tork! Bland annat Chilifrukter, Lingon, Ringblomma och Lavendel. Lingongirlander hänger lite här och var  just nu...

8 kommentarer:

 1. Hej! Har du torkat blåbär någongång? Gör du på samma vis som med lingonen? Plockade idag o tänkte torka och googlade lite och då torkar folk i ugnen. Tänkte om du vet om det fungerar med nål o tråd också? :))

  Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Nej det har jag däremot inte gjort :) Jag brukar bara prova mig fram! Så det bör fungera att torka blåbär på samma sätt. Häng upp dem där det är varmt och torrt bara så bör det gå bra :)
   Spännande, berätta gärna hur det blev sedan!
   Ha det så bra!
   /Evelina

   Radera
 2. Ja visst är det härligt med alla bär. Plockade av mina sista nypon idag men de frös jag ska göra nyponsoppa på dem senare. Idag har jag plockat tranbär visste inte att jag hade det runt knuten ska torka dem. Mycket jobb är det med alla bär och frukter men så gott . Jag gjorde kådsalva i somras kletigt göra svårt att få rent sakerna efter men jättehärlig och bra. Nyponshott låter uppiggande måste jag prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Jag blir lite bärtokig snart tror jag, haha..Vill vara ute och plocka dagarna lång men tiden räcker inte riktigt till..
   Gott med egen nyponsoppa! Spännande med tranbär, det har jag aldrig plockat!
   Javisst är det en del jobb med alla frukter och bär, men det är värt det till 100% tycker jag :)
   Har du något recept på kådsalvan du gjort? :)

   Ha det så bra!
   /Evelina

   Radera
 3. Vilken underbar bild med chilifrukterna!!
  /Emma

  SvaraRadera
 4. Jag var ute och kollade hur de gjorde förr men det var smör och ister i och det vill jag inte ha. Minns tyvärr inte mer än att jag hade lika delar kåda och bivax ,smälte samman det med olivolja försiktigt så det inte blev för varmt. Man kunde ha i kokosfett,vaselin,jättenattljusolja eller gurkörtsolja också men jag minns inte hur jag gjorde. Brukar skriva upp det jag gör men här följde jag inte receptet så jag vet inte. Brukar ha den på fötterna efter fotvård de blir så mjuka och sköna. Har samlat på mig i en burk så jag kan göra mer hittade en del träd i somras med färsk kåda,det är så mjukt och luktar så friskt. Torkar mina tranbär nu men det tar nog tid innan de är färdiga. Jag vill plocka mer men jag gillar inte att gå dit själv är mycket älg där och de är lite galna (brunstiga) nu o jagar kona osv. Gubben får lite motvilligt följa med-han har inte tid säjer han för vi målar och fixar på gården. Vilken mysig sjö ni har. Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ojdå! Nej det vill jag inte heller ha :) Borde ju finnas något annat recept..?? Eller så provar jag mig fram som du gjort!
   Häftigt med Tranbär som sagt, blir nog supergott!
   Ojoj, läskigt med så mycket galna älgar :D
   Ja sjön är riktigt fin, perfekt att bada i dessutom!
   Ha det så bra!
   /Evelina

   Radera