2014-08-09

Körsbärspaj!

Alla som sett Twin Peaks vet hur sugen man blir på Körsbärspaj efter att ha sett några avsnitt. Nu när jag hade turen att plocka egna Körsbär så var det givet att göra en paj. Den första Glutenfria Körsbärspajen jag ätit dessutom!

Körsbär känns så otroligt lyxigt och jag märkte att de fick en sötare smak efter att jag fryst in dem. Recept på Körsbärspajen nedan!
Glutenfri Körsbärspaj!
1 dl Potatismjöl / 2 1/2 dl Bovetemjöl / 1 dl Havregryn / 1 dl Mandlar. Mixa ingredienserna i en hushållsassistent till ett mjöl. Mixa sedan ned 1 dl Kokossocker tillsammans med 150 g kallt Smör skuret i bitar och 3 msk kallt Vatten.
Tryck ut degen i en pajform men spara en liten bit till gallret ovanpå. Ställ in pajformen och gallerdegen i kylen och låt vila i ca 15 min.

Gör under tiden fyllningen. Häll ca 3/4 - 1 liter Körsbär i en kastrull och låt sjuda tills körsbären är mjuka. Passera sedan Körsbären genom en sil och ta under tiden bort kärnorna. Häll tillbaka de passerade Körsbären och fruktköttet (rensat från kärnorna) tillbaka i kastrullen tillsammans med 1/2 tsk Äkta Vaniljpulver, Agavesirap (börja med 3/4 - 1 dl Agavesirap och söta mer efter smak och tycke). Låt sjuda lite till och red sedan med Potatismjöl. Låt Körsbärsfyllningen svalna av något innan du häller i den i pajskalet.
Kavla ut degen till gallret (kavla gärna ut på bakplåtspapper och använd ev. lite potatismjöl vid utkavlingen) och skär ut strimlor som läggs omlott ovanpå fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min. Låt svalna av innan servering.

Servera pajen med Grädde, Kokosgrädde eller Mandelgrädde!
Såhär gjorde jag min Mandelgrädde: Låt ca 100 g mandlar ligga i blöt över natten, skålla och skala dem sedan och mixa till en jämn smet tillsammans med vatten (börja med 1/2 dl och häll ev i mer under tiden för en lösare konsistens), 1/2 Banan, 1/4 tsk Äkta Vaniljpulver och Citronzest från 1 liten citron. Smaka av grädden när den fått en jämn konsistens och mixa ev i Citronsaft, Agave eller mer Banan.


Blötlagda, skållade och skalade Mandlar till Mandelgrädde. Superenkla att skala och får en jämn och fin konsistens i Mandelgrädden.

Har ni också gjort Körsbärspaj i sommar eller någon annan god Bärpaj? Tipsa mig gärna i en kommentar nedan :)

6 kommentarer:

  1. Tack för receptet! Det ska jag prova, har längtat efter körsbärspaj sedan jag såg Twin Peaks för första gången och din variant verkar makalöst god.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst är det svårt att inte blir sugen på körsbärspaj och kaffe när man se den serien! :D Kul att du provar receptet! Berätta gärna vad du tyckte sedan.
      Ha det fint!
      /Evelina

      Radera
  2. Mums vad gott det ser ut. Ska jag prova till helgen, har en påse körsbär i frysen:-). Och så kör jag bara glutenfritt numera. Ha en fortsatt skön vecka! Mvh Gittan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så kul att höra!
      Åh, jag har redan gjort slut på mina körsbär..lätt gjort ;)
      Härligt att du ska göra pajen, berätta gärna vad du tyckte sedan! Alltid spännande att höra :)
      Ha det så bra!
      /Evelina

      Radera
  3. Jag gjorde denna idag, så himla god ju! Tack för recept! ����

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Glädjer mig så att höra :) Tack själv!
      /Evelina

      Radera