2014-08-16

Hemmagjord Ringblomssalva & Födelsedag!


Av min hemmagjorda Ringblomsolja blev det till slut Ringblomssalva! Läs mer om Ringblomsoljan och dess egenskaper HÄR.

Recept Ringblomssalva: Salvan gjorde jag genom att smälta ihop 1 dl Ringblomsolja med 25 g Bivax och några droppar E-vitamin (går även bra utan) över ett vattenbad. Jag använder en bunke i rostfritt stål som får stå i en kastrull till hälften fylld med vatten. När Bivaxet och oljan smält samman (rör om någon gång under tiden) är det bara att hälla upp blandningen i en burk. När salvan svalnat av och tjocknat lite går det fint att röra i några droppar eterisk olja om så önskas. Eterisk olja lavendel passar bra i Ringblomssalva, ca 10-20 droppar. Jag hade helt slut på lavendel hemma och lyxade till det med några droppar (ca 5 dr) Ros (Rose Otto) som jag hittade längst bak i skafferiet. Doftar underbart lyxigt!

Viktigt att tänka på är att alla redskap vid tillverkning av egen hudvård är riktigt rena. Jag diskar och sköljer alla redskap och burkar i kokande vatten och torkar med en ren handduk. När redskapen är rena blir hållbarheten på produkterna längre!
Förvara sedan Ringblomssalvan mörkt och svalt. Läs mer om Hemmagjord Hudvård HÄR och mer om Ringblomssalvans egenskaper nedan.

Jag har börjat plocka frön från några Ringblommor till sådden nästa år. Fröna ser nästan ut som små djur!..

Ringblomssalvans egenskaper!
Verkar uppmjukande, läkande och inflammations-hämmande. Går att användas på olika typer av sår (får sår att läka snabbare med mindre ärrbildning) och självsprickor. Funkar fint till torr hud och torra läppar. Kan smörjas på eksem, psoriasis, användas till babyvård (röda stjärtar), kan hjälpa acnehud. Går också att smörja på solsveda, brännskador och insektsbett.

Jag har eksem i min ena hand som kommer och går och ibland känns det som om inga krämer och salvor i världen hjälper. Då har jag använt hemmagjorda salvor och krämer samt köpta eko-krämer. Men! Jag är så glad att säga att min egna Ringblomssalva verkar hjälpa riktigt bra. Efter några dagars användande är det stor skillnad!

När jag fotograferade salvan uppenbarade sig den här skönheten vid sidan, lysande Krasse i eftermiddagssol. Sådan skönhet!

Idag fyller jag förresten 27 år. Fredrik uppvaktade med glutenfria Brödpannkakor (mina absoluta favoriter, recept HÄR) till frukost och fina paket i form av Ljuslykta, Ljusstakar, små fina Fat, Skål med tillhörande Kanna och den bästa av Disktrasor från Växbolin. Det hela pryddes med ett stort födelsedagskort i form av en bild från en av mina favoritfilmer En Kärlekshistoria 

I eftermiddag fortsätter firandet med släktkalas. Jag bakade och förberedde allt igår, så himla skönt att göra så. Sedan är det bara lite vispning av grädde, dukning och dekorering att pyssla med! Allt fika utan gluten och raffinerat socker såklart :) Det blev en Tårta med en botten på bland annat Mandelmjöl, Ägg och Kokossocker (den kommer garanteras att göras igen, så postar recept då), Chokladbollar med Kokossocker, Havrechokladrutor och Raw food-bitar med smak av Mandel och Citron.

Ha en härlig lördag alla!

20 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack så mycket :)
   Ha en fin dag!
   /Evelina

   Radera
 2. Jag har nyligen hittat till din blogg och är totalt fast! Det är en lisa för själen och kreativiteten att surfa runt här inne! Tack!

  Varma hälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Oh vad glad jag blir! Tack så mycket :)
   Ha en riktigt skön lördag!
   /Evelina

   Radera
 3. Stort grattis på födelsedagen! Bilderna är verkligen underbara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marja!
   Oh, så glad jag blir :) Tacktack!

   Radera
 4. Grattis på födelsedagen! Tack för all inspiration du sprider, allt du gör är så fint :)

  SvaraRadera
 5. Grattis grattis och tack för tips! Jag köpte en superbra bivaxsalva med ringblomma i somras men är väldigt peppad på att göra min egen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vad härligt :) Ja, att göra sin egen ringblomssalva är så enkelt och roligt!

   Radera
 6. Min vovve kliar sina tassar. Men hon har blivit mycket mjukare om trampdynorna och kliar sig mindre när jag smörjer hennes tassar med ringblomssalva med bivax och klådstillande lavendel. Sen luktar det ju så gott av henne då också..:) Sen kan jag själv smörja in mig med salvan när jag behöver. Gjorde en likadan ringblomssalva men med både lavendel och tea tree.Tea tree är GIFTIGT för hundar därav en special hundsalva :). Den med tea tree är galet bra om man som jag får munsår lite då och då. Vanlig tea treesalva torkar gärna ut i alla fall på mig men i denna är det ju bivax så den är kanon.

  BTW så har du en alldeles fantastisk sida!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Åh, underbart att ringblomssalvan även funkar till vovven :)
   Jaha bra att veta, undrar varför det är giftigt för dem? Bra att den funkar för dig iaf, tea tree är riktigt effektivt när den används på rätt sätt :) Bivax har ju helt otroliga egenskaper också!

   Tack för din kommentar och jättekul att du läser bloggen!

   /Evelina

   Radera
 7. Grattis i efterskott! Läste inlägget för ett tag sedan och har provat att göra oljan, tänkte försöka göra salvan nu också! Några frågor bara, hur gör du när du kokar redskapen? Kan man bara släppa ner dem i kokande vatten och sen hälla ut alltihop i vasken, ta upp med tång eller vad är bästa sättet?
  Tror du salvan klarar frysgrader? Funderar på att skicka på posten till min syster i julklapp som bor långt ifrån mig..
  Tack för en himla bra blogg, följer varje dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så väldans mycket <3
   Så kul att skicka iväg en Ringblomssalva, finaste julklappen ju :)
   Ja, ungefär så brukar jag göra! Hälla kokande vatten över redskapen 1-2 gånger i vasken. Ta upp dem med kökshandduk eller rena händer. Vänta tills det svalnat av bara. Tänk på att redskapen behöver vara torra när de används sedan. Inget vatten får komma i salvan.

   Apropå det här med minusgrader. Kan inte tro att det skulle påverka salvan!? Linda in burken ordentligt i tidningspapper och ha en bra liten kartong, så bör det inte vara några problem :)

   Tack för din fina kommentar!

   /Evelina

   Radera
 8. Hej igen.
  Det här är en annan salva jag gärna vill testa att göra. Funderar lite på hur den är i konsistensen bara. Blir den fast så att de skulle gå att ha i cerat hylsor istället för burk?
  Mvh Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så kul!
   Hmm, kanske något för mjuk för hylsa. Skulle hellre rekommendera små burkar!
   /Evelina

   Radera
 9. Hej söta Evelina! Jag undrar om det går lika bra att använda torkade ringblommor i salvbasen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tror att det ska gå bra men jag har tyvärr inte provat själv!
   Ursäkta sent svar, bloggen har flyttat :) ----> http://evelinasekologiska.femina.se/
   /Evelina

   Radera