2014-08-27

Djuprengörande Skrubb med Svart Tvål & Lera + Återfuktande & Lugnande Ansiktsmask med Ringblomma & Lavendel!

Nu när hösten närmar sig och vindarna blir kallare så tycker jag att det är dags att ge huden lite extra kärlek. Mitt tips är att göra en djuprengörande skrubb som tar bort döda hudceller (plus gör det lättare för huden att sörpla i sig fukt och fetter) och lägga en lugnande, återfuktande ansiktsmask. På bilden syns några ingredienser till den fantastiska ansiktsmasken men vi börjar med skrubben tycker jag, läs mer nedan! 
Jag gjorde den rengörande skrubben genom att blanda lite Rasullera (ca 1/2 tsk till att börja med) med någon tesked Svart Tvål. Blanda ihop tills du fått en mjuk och krämig pasta. Blanda i mer Rasullera för en fastare konsistens och mer tvål för en mjukare konsistens. Leran ger en mild skrubb samt är riktigt rengörande, tvålen har både exfolierande, rengörande och återfuktande egenskaper.

Fördela skrubben på rengjort, fuktat ansikte och massera med cirkulerande rörelser. Låt skrubben sitta i någon minut om du vill och skölj sedan bort med varmt vatten. När skrubben tvättas bort får ansiktet också en fin massage som ger extra lyster till huden och gör den sådär rosig.
Jag har skrivit mer om Svarta Tvålen HÄR och om Rassulleran HÄR.
Ansiktsmasken gjorde jag på de finaste örter jag vet, Ringblomma & Lavendel samt min favorit Havregryn. Ringblommor har jag odlat och torkat själv och Lavendeln använde jag färsk då den växer och frodas fortfarande. Så det går bra att använda antingen färska eller torkade örter.

Masken går att göra på två vis!
Antingen genom att göra ett te på Ringblommor & Lavendel som du sedan blandar med mortlade Havregryn. Eller så blandar du alltihopa i en burk och mixar sedan!
Jag blandade ca 2 msk Havregryn med ca 4 msk hett vatten, bladen från 1-2 torkade Ringblommor och ett litet knippe färska Lavendelblommor. Sedan fick blandningen stå och dra i några minuter. Doften av Ringblomma & Lavendel som ångar upp är magisk!
När havregrynen sugit åt sig vattnet och ansiktsmasken blivit ljummen så är det dags att att mixa och droppa i några droppar valfri vegetabilisk olja (jag tog avokadolja).
Mixa masken slät och lägg på den rengjorda huden efter skrubben. Låt sitta i ca 10 min och tvätta sedan bort med varmt vatten.  

Att lägga en ljummen och krämig havremask på djuprengjord hud känns som rena rama drömmen. Efteråt smörjde jag ansiktet med Ringblomssalvan jag gjorde för några veckor sedan! Så fort luften blir kallare och när det är en övergång till en ny årstid brukar min hud behöva extra fukt och fett. Så mitt tips är att ligga steget före och förbereda huden för en ny årstid med skrubb, fukt och riktigt återfettande hudvård.
Fler tips på Hemmagjorda Ansiktsmasker HÄR och mer Hemmagjord Hudvård HÄR.

Tipsa mig gärna om era bästa hudvårdstips nu när vi går mot lite kallare tider! Skriv dem gärna i en kommentar nedan :)

2 kommentarer:

 1. Riktigt fin och inspirerande blogg!
  Jag har två småbarn och har tröttnat på allt junk som är i hudvård til dem och på så sätt har jag börjat göra egen hudvård. Hur kul som helst! Har fått massor av inspiration och bra tips på din blogg. Har en fråga: Jag har fått tag på bivax från en biodlare. behöver jag göranågot med den innan jag använder den?
  Ikväll gjorde jag en laddning kräm som jag använde olivolja till och lavendelolja. Blev riktigt bra för att vara första gången. Vilken olja rekomenderar du att man har om man ska göra en ansiktskräm?
  Återkommer troligenmed fler frågor...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Ledsen för sent svar!
   Tack så mycket för fina ord :) Så härligt att dina barn och du använder hemmagjord hudvård!
   Gällande bivaxet vet jag tyvärr inte då jag inte haft turen att få direkt från biodlaren! Det borde inte behövas göras något med den? Kanske biodlaren vet?
   En kräm till ansiktet kan tex innehålla Mandelolja, Jojobaolja eller Arganolja. Du kan även göra en blandning av oljorna. Andra oljor är Aprikoskärnolja, Avokadoolja, Nyponfröolja mm. Du kan även blanda i lite Glycerin så tränger krämen lättare in i huden. (recept finns ju på bloggen) Lycka till!
   Ha det så fint!
   /Evelina

   Radera