2014-08-24

Blåbärspaj och Söndagslugn

PAJ Blåbärspaj dessutom, absolut godaste av alla pajer!
Med alla Blåbär vi har hemma i frysen så äter vi blåbär nästan varje dag, mestadels till frukosten. Men att lyxa till det med en blåbärspaj då och då är ju inte fy skam. Jag skulle nog aldrig kunna tröttna på de blåa bären!
Blåbärspajen höftade jag ihop där och då men försökte skriva upp ungefärliga mått under tiden. Såhär gjorde jag:
Först tinade jag upp 6-7 dl Blåbär i kastrull på svag värme, redde med lite Potatismjöl och sötade med Honung, ca 3 tsk. Sedan hällde jag blandningen i en pajform.


Själva smuldegen gjorde jag genom att blanda ca 2 dl Havregryn (jag använder Ekologiska & Glutenfria), 1 dl riven Kokos, 3/4 dl Mandelmjöl, 3/4 dl Kokossocker, Någon nypa Salt och 4 msk Kokosolja. Smaka av smuldegen och se om du vill ha mer sötning eller kokosolja i. Sedan är det bara att fördela smulet som ett jämnt täcke över blåbären. Jag avslutade med att strössla lite Kokossocker ovanpå för att få extra krispighet och knäckig smak, ca 1/4 dl.
Grädda sedan på 175 grader i ca 25-30 min.
Blåbärsfärgen! Förutom att vara supergod är ju pajen riktigt vacker där på köksbordet också. Till vår Blåbärspaj hade vi Bananglass, alltså frysta bananbitar mixade till mjuk och len glass. För att få en mer Vaniljsås-smakande glass så är det bara att ha i några nypor Äkta Vaniljpulver och någon/några msk fet Kokosmjölk. Det blir också gott att ha rivet Citronskal och/eller lite färskmalen Kardemumma i!
Just nu råder ett lugn här hemma som liksom är så typiskt för söndagar. Eftermiddagen och kvällen får på något magiskt vis några extra timmar, tiden går saktare och jag pysslar på med olika saker i lugnan ro. Att det mörknar ute tidigare gör att det blir extra mysigt att tända ljus, sätta igång favoritmusik på spotify och ta en te-paus i soffan.
Ha en fortsatt skön söndag nu alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar