2014-07-29

Svartkålschips & Äppeldryck

Svartkål, så himla vacker! Svartkål är en korsning mellan savoykål och grönkål. En kålsort som varit populär sedan 1700-talet, framförallt i italienska Toscana. Den grön-blå-gråa färgen på bladen är helt fantastiskt fin, likaså mönstret och formen på bladen.

Tyvärr är det kålmalar i farten som också gillar att äta på våra svartkålsblad. Så vissa blad är lite naggade i kanterna och några med stora hål i. Till nästa gång jag odlar svartkål ska jag täcka över bladen på något vis, tips mottages gärna. Jag lyckades ändå skörda en hel del fina blad, så får jag dela några blad med kålmalen helt enkelt. Svartkål sägs förresten vara snäppet nyttigare än Grönkål som är en riktig supergrönsak. 

I sommarvärmen blir jag sugen på salt och en massa iskall dryck! Så Svartkålschips passade perfa! Jag rev helt enkelt bort bitar av bladen från den tjockare stjälken i mitten. Sedan masserade jag in bladen med lite Olivolja*, Äppelcidervinäger* & Örtsalt*. De ska inte drypa i olja och vinäger, utan precis så att alla blad blivit blanka och fina. Lägg sedan ett jämnt lager på plåt med bakplåtspapper och grädda på 100 grader i ca 20-30 min och ev på eftervärme tills de är krispiga.

Äppeldrycken gör jag genom att blanda kallt Vatten med en skvätt osötad Äppeljuice*, en skvätt pressad Citron* & frysta Jordgubbar
*. Alldeles lagom syrligt och sött och toppas gärna med Kryddtagetes eller Citronmellis.5 kommentarer:

 1. Min mamma har ett torp i Söderhamn-Bollnäs trakten typ, och förra sommaren märkte vi att senare under säsongen var de nya svartkålsbladen orörda, antagligen har larverna som käkar vidareutvecklats till fjärilar vid det laget, så det finns hopp ändå! Och svartkålen kan ju stå kvar rätt länge i landet också :) Annars är väl täcka med fiberduk den lösning som brukar föreslås, men det känns inte så kul tycker jag, allt vackert som växer vill man ju ha framme!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Aha, intressant, så borde det ju vara! Har sett redan nu att vissa blad är nästan hela, så hoppashoppas :)
   Min mamma har fiberduk och hennes verkar ha klarat sig bra. Jag får prova mig fram! Ska även prova att vattna med avkok från renfana som jag blev tipsad om nedan :)
   Tack för ditt tips!
   /Evelina

   Radera
 2. Vi brukar vattna kålplantorna med avkok på renfana. Funkar fint tycker jag. Måste komma ihåg att torka till nästa sommar, förra året glömde vi att torka så första sådden av grönkål i år blev invarderad. Men nu är renfanan i full gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Det tipset tar jag med mig! Skönt med något som både är eko och enkelt att sno ihop :)
   Tack så mycket för tipset!
   /Evelina

   Radera
 3. Jag täcker min kål med en gardin från ikea som heter Lill- som jag syr i lagom stora delar. Funkar kanon tycker jag.

  SvaraRadera