2014-07-20

Ansiktsmask med färska Ringblommor

Ringblommans (Calendula officinalis) egenskaper i hudvård: Bakteriedödande, Sårläkande, Stimulerar produktionen av kollagen vilket gör att ärrbildning minskar, Vårdar torr & skadad hud, Antiinflammatorisk, Rengörande, Milt sammandragande, Lugnar irriterad hud.
Ringblomman är bra att använda vid: Eksem, Psoriasis, Klåda, Svårläkta sår, Självsprickor, Brännskadad/Solbränd hud, Torr & känslig hud, Oren hud, Acne.

Jag gjorde en enkel och kanonbra ansiktsmask med färska Ringblomsblad! Först så fick 2 msk Havregryn svälla i 4 msk hett Vatten. När "gröten" svalnat mixade jag ned kronbladen från en stor Ringblomma och ca 1/4-1/2 msk Mandelolja. Mixa ansiktsmasken till en slät och krämig konsistens och lägg på rengjort ansikte och ned på halsen. Jag lät masken sitta i 15 min och tvättade sedan av med ljummet vatten.
Huden känns mjuk och smidig efteråt med dämpade rodnader. Ansiktsmasken räcker till 2 omgångar och håller i kylen ca 2 dagar.
Om du inte har färska Ringblommor kan du brygga ett Ringblomste på torkade blommor och ta 4 msk av det att blanda med havregrynen. Mixa sedan ned oljan när blandningen svalnat.
(Träsked - Huovinenart).

Jag tycker att Ringblommor doftar helt underbart gott! Ljuvligt kryddigt och somrigt. Jag sådde ringblommor i våras, både orangea och några gula med mörkt "öga".
Om 2 veckor har jag också egen Ringblomsolja, mer om det snart :)

2 kommentarer:

 1. Det där låter som en riktigt fin ansiktsmask. :)
  Jag har en stor påse torkade ringblomsblad här hemma (använde ringblomsavkok till schampo innan), vet du om det är bäst att göra oljeutdrag eller vattenutdrag på det? Eller kanske tinktur? Bisabolol är ju oljelöslig, men det kanske finns vattenlösliga bra grejer i ringblomman också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt fantastisk! Lugnande, Läkande & Återfuktande :)
   Infusion på Ringblomma funkar finfint i ansiktsmasker!
   /Evelina

   Radera