2014-06-02

Syren & Kokos-glass!

Syrenglass! Jag älskar att använda mig av de blommor, vilda växter, örter, bär & frukter som vi har kring oss och som är i säsong! Känns hur lyxigt som helst att plocka ingredienser till desserter och mat runt knuten, på ängar eller i skogen.
Syrenblommor ger en blommig smak och sötma till glassen!
Recept: Ca 4 dl Tjock Kokosmjölk (Ta av det översta lagret från Kokosmjölksförpackningarna, spara vätskan till matlagning), 2 Äggulor, 3/4 dl Syrenblommor + ca 1/4 dl blommor till dekoration, 1/2 tsk Äkta Vaniljpulver, 1 1/2- 2 msk Honung.

Gör såhär: Rensa först Syrenblommorna, det är bara blommorna som ska i smeten. Vispa ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och sätt på svag värme. Jag lät glassmeten sjuda på väldigt svag värme först i några min för att syrenblommorna skulle ge smak (smaka av när du tycker det är dags att sila av). Sedan silade jag av blommorna och höjde värmen lite. Rör hela tiden i smeten men låt den inte koka, då kan glassen bli grynig. Tror att det finns någon magisk gräns vid ca 85 grader. När smeten värmts upp lite och tjocknat något är det bara att hälla upp i en form och blanda gärna ned ca 1/4 dl Syrenblommor direkt i formen. Låt stå i frysen i några timmar (ca 2-3 timmar) tills dess att konsistensen är jämn och glassig. Rör gärna i formen några ggr under tiden. Ät glassen som den är, toppa med rostad kokos eller servera till en kaka 

10 kommentarer:

  1. Låter underbart, måste absolut testa. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Hej! Du är som vanligt inspirerande och uppiggande med dina vackra bilder! Jag har precis kommit på hur gott det är att använda kokosmjölk i krämiga smoothies, bland annat tack vare dig, och jag har gjort det då och då när jag hittat en '"miniburk" med kokosmjölk (lagom till en smoothie). Nu är det ju inte alltid man hittar det, och det känns lite onödigt också med tanke på mängden förpackning som går åt, så jag tänkte höra med dig om du har någon uppfattning om hur länge öppnad kokosmjölk håller sig? Skulle givetvis hälla över det i en glasburk eller så, förvaring i öppnad konservburk är ju aldrig bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tack! Jättekul att höra :)
      Jag brukar spara Kokosmjölk i kylen ganska ofta, på ca 4-5 dagar brukar jag ha använt upp den (om jag använder i smoothies/i kaffet/bakverk). Kanske håller den längre också? Det vet jag faktiskt inte, brukar som sagt gå åt här :) Annars går det säkert bra att frysa in också och använda i grytor/smoothies/glass.
      Ha det fint!
      /Evelina

      Radera
    2. Hej!
      Ok, men då kan man ju lugnt spara en par dagar då iaf, om man vill variera smoothiandet lite :) Tack!

      Radera
  3. Hej! Ett tips ang kokosmjölk! Jag häller upp resteranda mjölk i en istärningspåse! Perfekt att ha i frysen och "pluppa" ut så mkt man behöver! Evelina-du har en toppenblogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt! Vilket bra tips :)
      Tack, så kul att höra <3
      /Evelina

      Radera
  4. Så gott och speciellt �� Vilket är ditt favoritrecept på glass?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! :)
      Ja, verkligen speciellt med smak av blomma i desserter, underbart!
      Oj, jag har ingen favorit ännu faktiskt! Men roligt att du frågar för jag har just handlat hem ingredienser för att göra glass i dagarna :) Så håll utkik på bloggen!
      /Evelina

      Radera