2014-06-14

Sötflockel!

Visste ni att det svenska ordet för Stevia är Sötflockel? :)
I våras sådde jag Stevia, se i tidigare inlägg HÄR. De var riktigt sega och långsamma i början tills solen och värmen kom igång och då sköt de iväg ordentlig! Nu har en av plantorna fått riktigt stora blad och jag har tänkt skörda några och torka men även använda färska blad. Kanske till Iste, Saft eller Glass!

Är det några av er läsare som också odlat Stevia i år?
Bladen är otroligt söta så det behövs bara lite för att ge mycket sötma. Det är bla ämnet steviosid som gör att det smakar så sött, flera gånger sötare än vanligt socker men enligt studier utan att påverka blodsockret. Steviabladen innehåller Klorofyll samt Vitaminer & Mineraler, bland annat Zink, C-vitamin, Krom & Magnesium.
Jag läste också nyligen att Stevian går att använda i egna hudvårdsprodukter då den verkar återfuktande, lugnande samt ger lyster till huden. Spännande! Mer om det framöver.
Det känns så bra att odla egen Stevia då det tyvärr finns mycket Steviaprodukter därute som är utblandade och kemiskt framställda.
Berätta gärna vad ni tycker om Stevia eller tipsa om ert favoritrecept där ni använder Stevia i en kommentar här nedan :)

6 kommentarer:

 1. Åh, vilken spännande inlägg! Kul att odla stevia :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så kul att höra :) Ja, riktigt härligt att kunna skörda det man odlat själv :)
   Ha det fint!
   /Evelina

   Radera
 2. Tänkte odla egen Stevia för ett par år sedan, men fick inte tag i några frön,så det blidde avglömt sen.
  Var fick du tag i dina frön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte mina från Runåbergs Fröer :) Ekologiska frön!
   /Evelina

   Radera
 3. Vad bra! Ska försöka komma i håg stället, tyvärr har de stängt för säsongen och som jag förstod det kunde man inte köpa frön förrän tidigast december :(

  SvaraRadera
 4. Har odlat stevia i år och torkat och mortlat.Används till bakverk saft ja allt som ska sötas.

  SvaraRadera