2014-06-05

Plastfria Favoriter!

Som så många andra har vi rensat bort en del plast från köket, i höstas började vi med det hela och under tiden har en del skänkts bort medan annat hamnat i plaståtervinningen. Tänkte att jag skulle visa några plastfria favoriter från vårt kök!
Bunkar av Rostfritt Stål i flera storlekar har vi köpt på loppisar. De använder vi till bakning men även att förvara matrester i, då brukar vi lägga en tallrik över eller sätta en Bivaxduk över
(finns att köpa men går även att göra själv, se HÄR).

Gjutjärnsgrytan är också ett loppisfynd och används till alla stora grytor vi gör. Gjutjärnspannan fick jag i present för en massa år sedan och har ett fint handtag i trä också som inte kom med i bild. Hållbara och giftfria samt riktigt fina.
Glasburkar i flera olika storlekar fungerar perfekt som matlåda, till matrester, såser eller förvara rester av bakverk i. Många är loppisfyndade till billigt pris och en del Kokosolja/Nötsmörs-burkar har vi sparat efter att etiketten tagits bort.
Glasflaskor! De har vi samlat på oss och fyllt en hylla i köksskåpet med! Perfekt som vattenflaska att ta med i väskan eller till Juicer/Smoothies. Flaskorna har det tidigare varit Kombucha i.

Diskborsten i trä är också himla bra samt disktrasan i lin som vi kokar eller tvättar i maskin.
Mandelkvarnen hittade jag för en tjuga på loppis och en helt vanlig visp för en tia, både i finfint skick.


Med det här inlägget vill jag bara visa på att det inte alls behöver vara krångligt eller dyrt att byta ut plastföremål i köket. Tänk också på att det är bättre att byta ut vissa föremål än att inte byta ut några alls.

Mer information om gifter i plast samt olika typer av plast finns att läsa här: kurera.se/skaffa-plastkoll, www.kemikalier.eu, www.naturskyddsforeningen.se/detoxa-koket, www.metro.se/sa-sanerar-du-bort-farliga-kemikalier, supermiljobloggen.se/plast.

7 kommentarer:

 1. Superbra inlägg! Vi har själva pratat länge om att byta ut plasten i köket, och nu äntligen har vi börjat. Känns fantastiskt när man kan hitta saker på second hand för några kronor och byta ut grejerna hemma i köket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vad kul att du tycker det!
   Skönt att ni satt igång med lite plastrensning :) Ja, visst är det fint att det går att få tag på riktigt bra kvalitetsgrejer för bara några kronor!
   Ha det fint!
   /Evelina

   Radera
 2. Jag håller på att ta bort all plast hemma, men matberedare och stavmixer använder jag mycket och har svårt att hitta alternativ till. Hur har du gjort i de fallen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Så bra att du börjat plastrensa :) Som sagt så har vi rensat bort en del plast men tyvärr långt från allt då man börjar titta. Men det får tas i etapper, annars blir det hiskeligt dyrt...
   Stavmixer har jag sett i Rostfritt, kommer dock inte ihåg märke och blender finns ju med glasbehållare. Så det finns bättre alternativ :) På sikt kommer de dyrare grejerna också bytas ut.
   Lycka till i plastrensandet :)
   /Evelina

   Radera
  2. Lite sent men apropå matberedare. Jag har en Ankarsrum Assistent Original (AKM 6220). Skål i rostfritt stål, hölje i metall, medföljer en degkrok i stål. Vad jag kan se är allt utom fötterna i metall. En riktig klassiker fyndad på blocket. Tidigare hette den tydligen Electrolux Assistent och många av delarna från de tidigare modellerna passar även den nya. Jag är jättenöjd! :)

   Radera
 3. Vill tipsa om Granit som har både glasburkar och glasflaskor. Bäst att köpa begagnat förstås, men för den som inte har loppistur så kan det ju vara ett alternativ.

  Och apropå Klaras fråga så har jag en stavmixer från Bosch, där den delen som kommer i kontakt med maten är rostfri. Skulle såklart önska en helt plastfri stavmixer men det verkar inte finnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Granit kan ha bra och fina grejer ibland :)

   Okej, kanon! Kan ha varit den jag tänkt på. Bra att delen som är i kontakt med maten iaf är i rostfritt.

   Tack för dina tips!

   /Evelina

   Radera