2014-06-25

Hemmagjord Ekologisk Myggolja!

Jag har bara hunnit få två (!) myggbett hittills den här sommaren, pepparpeppar..Myggorna brukar dock gilla mig så snart kan jag nog räkna med fler. Mina bett kliar så hemskt och jag har svårt att sluta klia på betten då jag väl börjat, antar att det är fler som känner igen sig där?
På betten går det i alla fall fint att smörja på Aloe Vera Gel eller dutta på lite Tea Tree Olja med en tops för att lindra klådan.För att slippa få en massa bett så rekommenderar jag att använda en Ekologisk Myggolja istället. Förhoppningsvis är det några myggor som flyger sin kos istället för att bitas. Eteriska oljor mot myggor är bland annat: Citronella, Citron, Citrongräs, Citronmeliss, Basilika, Eukalyptus, Geranium, Kryddnejlika, Lavendel, Pepparmynta, Tea tree & Tallbarr.
Såhär gjorde jag min Ekologiska Myggolja: 100 ml Vegetabilisk Olja* (Tex Mandelolja* eller Jojobaolja*), Eteriska oljor*: 18-20 dr Citrongräs / 10 dr Lavendel / 4 dr Pepparmynta / 10 dr Tea Tree. Jag har sett recept på myggoljor med starkare dos eterisk olja men jag föredrar att ha lite lägre dos och dutta på ny myggolja efter ett tag istället. Så det är en smaksak :) Läs mer längre ned.
Blanda ingredienserna i en flaska och skaka flaskan ordentligt så att alla oljor blandas. Häll sedan upp i mindre flaskor för att lätt kunna ta med i väskan.
Smörj Myggoljan utspritt på små hudytor, till exempel kring fötter eller på små partier på armar och vid knäveck. Även fästingar, knott & bromsar ogillar bla Citrongräs & Tea Tree. Då eteriska oljor är flyktiga kan det behövas duttas på mer myggolja efter ett tag.
Tänk på att eteriska oljor i större mängd kan verka irriterande på känslig hud. Till små barn rekommenderar jag istället att blanda några droppar eterisk olja i vatten och sedan spraya lite på ett klädesplagg.
Läs mer om naturliga insektsmedel på Shenet, HÄR.


12 kommentarer:

 1. Anna Lindgren25 juni 2014 21:24

  Jag gjorde en myggolja till midsommar med olja och citronella som jag skakade ihop. Den fungerade super. Myggorna kom emot en men de vände innan de landade :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Kul att det funkade bra :)
   /Evelina

   Radera
 2. Spännande! Detta ska jag testa.. Jag har bara använt Tea Tree-olja med vanlig olja och duttat på huden, men ska införskaffa citronella också nu!

  /Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul! Berätta gärna om den funkade mot myggen sedan :D
   Trevlig helg!
   /Evelina

   Radera
 3. Gillar din fantastiska sida massor! En fråga ang receptet på oljan menar du att du har i 18-20 dr Citrongräs / 10 dr Lavendel / 4 dr Pepparmynta / 10 dr Tea Tree. Dvs totalt 44 droppar eterisk olja eller visst menar du att du har i 10 droppa lavednel eller 4 dr pepparmynta eller osv. Känns som vid 44 droppar blir den otroligt stark....:)

  Frågvis dumsnut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så mycket! Blir jätteglad att höra det :)
   Japp 44 droppar stämmer! Upp till 50 dr har jag lärt mig att det går bra att använda i 100 ml olja. Jag har även sett hemmagjorda Myggoljor med 80 droppar (!)
   Men som jag skriver ovan så gillar jag inte att använda för mycket eteriska oljor då det är starka grejer :) Så Myggoljan jag gjort kommer jag att använda på flera mindre partier på kroppen (som jag skriver ovan).
   Trevlig helg!
   /Evelina

   Radera
 4. Hej
  Jag får oxå stora inflammerade myggbett som kan klia i veckor. Har ett tips som jag lärt mig i år och som fungerat klockrent.
  Ta något varmt, tex varmt vatten på en handduk eller kaffekoppens utsida. Det skall vara runt 60-65 grader och man skall hålla värmen mot bettet i 10-15 sek och vips så slutar det klia och bettet försvinner nästan helt. Nästan som trolleri.

  Mvh Elenore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Åh, det är ju så jobbigt!!
   Jag ska absolut prova ditt tips! Man blir ju galen när det kliar så :)
   /Evelina

   Radera
 5. Vet du om den här oljan passar i en läppglans-flaska med roller? (http://www.organicmakers.se/shop/glasflaskor/264-glasflaska-med-roller.html) eller är oljan för tjock?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Den bör funka i en roller tycker jag :) Men jag har inte provat själv. Bra tips, lämplig förpackning!
   /Evelina

   Radera