2014-05-05

Nässel & Maskros-Plock = Nässelsoppa & MaskrosSmörgås

Igår visade min kära mamma det perfekta stället att plocka Nässlor, Kirskål & Maskrosblad. Lyckan att proppa påsar fulla med växter med värmande sol i ryggen. Tidigare under dagen hade det haglat och blåst isvindar så extra glad blev vi när solen tittade fram.
Finaste utsikten. Sjön, skogen och alla nya, små björkblad som lyste gult i solskenet.
Fredrik
Mamma visar upp ett ståtligt Nässelexemplar! Tänk på att rensa och skölja växterna noga innan användning. Jag räddade en och annan myra och en liten skalbagge från att hamna i soppan. Bästa sättet är att först rensa växterna, sedan lägga dem i en bunke med vatten ett tag (så att ev damm/grus/sand löses upp) och sedan skölja av dem i ett durkslag.
Beska favoriter! Vi får ofta i oss för lite av det beska/bittra i kosten, Maskrosbladen är rika på bitterämnen. Maskrosen är bra för matsmältningen, vätskedrivande, avgiftande, blodrenande, innehåller merparten av våra mineraler samt vitamin A, B och C. De små späda bladen är mindre beska i smaken.
Av Nässlorna gjorde vi årets första Nässelsoppa! Soppan gjorde vi på enklaste vis genom att bryna lök och sedan blanda ned Nässlor, lite vatten, Örtsalt & Svartpeppar. Sedan fick det puttra en kort stund tills Nässlorna blivit mjuka. Vi mixade sedan soppan slät och pyttsade i en skvätt Citron. Soppan serverades med kokta Ägg, Chili, Hembakat Glutenfritt Tunnbröd med Smör, Maskrosblad & Havssalt. Så gott!

8 kommentarer:

 1. Vad använde du för recept till brödet?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag önskar att jag kunde dela med mig av det..Men det var helt improviserat..Jag hade bland annat Bovetemjöl, Kokosmjöl, Fiberhusk, Bakpulver och lite Olivolja! Lovar att försöka mig på att göra det igen med exakta mått..snart!
   Annars kommer det snart upp ett kanongott Nässelbröd jag bakade idag :) Så håll utkik!
   /Evelina

   Radera
 2. hej Hej, Jag har en stor mängd torkade nässlor.... tror du att man kan använda dom också i receptet? Blöttlägga dom kanske?! Tacka på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Av torkade nässlor är det perfekt att göra eget nässelpulver eller nässelte! Jag vet inte hur smaken blir på nässelsoppan av torkade nässlor..men det går ju alltid att prova :)
   /Evelina

   Radera
 3. Hej!

  Tack för en väldigt inspirerande blogg! Jag har provat att göra dina scones gjorda på majsmjöl, frön och russin. Men båda gångerna(med olika ugnar) så har inte insidan av sconesen tillagats. och då har jag provat att göra dem tjockare/tunnare samt haft lägre värme och därmed haft inne dem längre. Det känns jättetråkigt då de smakar så gott. Har du någon aning om vad detta kan bero på?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack! Vad kul att höra :)
   Tråkigt med sconesen! Jag vet inte vad det kan bero på :/ Men ibland kan glutenfria bakverk behöva svalna innan servering! Just för att de kan kännas "degiga" annars. Låt svalna är mitt tips! Eller låt dem vara i ugnen några min längre.
   Lycka till!
   Annars kan jag tipsa om ett nässelbröd som kommer upp på bloggen snart :)
   /Evelina

   Radera
 4. Då får jag helt enkelt prova med soppa. För att göra pulver.... kör du bara i mortel och har sen i smoothies?? Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att göra nässelpulver ska det bara vara att köra torkade nässlor i hushållsassistenten :) Jag ska prova för första gången nu i vår!
   /Evelina

   Radera