2014-05-01

Himmelsk Chokladkaka! Glutenfri/No-Bake/Vegan!

Himmelsk Chokladkaka! Mjuk botten på bland annat Fikon*, Dadlar*, Hasselnötter*, Valnötter* och Chokladkola-Glasyr på Kokosolja*, Kokossocker* & Kakao*  Se recept nedan!


Till Valborg hade jag fått uppgiften att ta med efterrätten, så jag gjorde en himmelskt god Chokladkaka! Receptet hittade jag på där och då och det är sådana stunder som jag har som allra roligast i köket :) Måtten var jag noga med att skriva upp så recept finns till er som blir sugna på att göra en egen. Den är enkel att sno ihop och behöver inte gräddas i ugnen.

200 g mjuka torkade Dadlar* (eller blötlagda i någon timme) / 200 g mjuka torkade Fikon* (eller blötlagda i någon timme) / 2 dl Hasselnötter* / 1 1/2 dl Valnötter* / 1/4 tsk Äkta Vaniljpulver* / 1/2 tsk Salt (Jag använder oraffinerat havssalt, finkornigt) / 1 dl Kokosmjöl* / 3/4 dl Kokosolja* / 2 msk Kakao* / Citronzest från 1 liten Citron* / 1/2 msk Citronsaft*

Mixa ingredienserna i en hushållsassistent till en jämn deg. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter och ställ in i kylen i ca 15 min. Under tiden kan du göra Glasyren :)

Till Glasyren behövs 3 msk Kakao* / 4 msk Kokosolja* / 1 msk Veg. Mjölk* / 4 msk Kokossocker* / 1 nypa Salt & Äkta Vanilj Pulver
Vispa ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt småputtra under omrörning i ca 5 min. Smaka av glasyren under tiden och ta i mer Kakao eller Kokossocker om så önskas. Glasyren får en smak av Chokladkola som passar riktigt bra till kakan!
Häll sedan glasyren över Kakan, riv över lite Citronzest och ställ in i kylen igen. Låt stå i några minuter tills Glasyren stelnat och servera den sedan med förslagsvis Bär och Grädde/Kokosgrädde.

6 kommentarer:

  1. Hej.

    Ser smarrigt ut. Kokosmjölet gör du det själv? Typ mixar/maler kokos.? Sen undrar jag om jag kan byta ut kokossocker mot yaconsirap.

    Trevlig helg! /Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Så härligt att höra :) Den blev makalöst god!
      Kokosmjölet är köpt! Den hör gången blev det Kung Markattas.
      Visst borde det gå lika bra med yaconsirap tycker jag :) Smaka av under tiden så får du ha i mer om det behövs.
      Trevlig helg!
      /Evelina

      Radera
  2. Åh så gott det låter ... men jag som inte tål nötter ... vad tror du om istället för valnötter/hasselnötter? Kan det funka med sötmandel, cashew eller kanske pistage?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja så underbart gott :) Det är ju det fina också, att när det kommer till No-Bake och Raw-bakverk så går det att byta ut till andra nötter/torkade frukter om så önskas!
      Mandel och Cashew funkar utmärkt tror jag :)
      Ha en fin lördag!
      /Evelina

      Radera
  3. Hej!
    Måste bara hälsa och tacka för detta underbara recept! Tårtan bakades igår till midsommarfirande och blev en total succé! Den passade alla, eftersom den är glutenfri, mjölkfri, sockerfri... men också helt fantastiskt god. Kände att jag inte kunde ta åt mig äran själv – det är ju din tårta! Åter tack och glad midsommar!
    Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin!
      Tack! Vad härligt att tårtan blev lyckad :) Jättekul att du delar med dig!
      Ha en fortsatt fin midsommarhelg :)
      /Evelina

      Radera