2014-05-27

Ekologisk Intimhygien

Jag fick en fråga av en läsare om jag kunde skriva ett inlägg om Ekologisk Intimhygien? Vad är bäst att tvätta med som inte torkar ut slemhinnor och skapar obalanser?
Hon hade svårt att hitta bra information på nätet och efter snabb googling förstår jag varför. Så här nedan har jag kort skrivit ihop lite information och tips!


- Till att börja med, tvätta inte med tvål! Det är uttorkande för slemhinnor, skapar irritation och obalanser. Ser tyvärr också att det finns en del tips på nätet om att tvätta med konventionell Barnolja (Består oftast helt av miljöfarligt paraffin/mineralolja, som liksom bensin och asfalt framställs ur råolja). Mineralolja har bla en tilltäppande och uttorkande effekt på huden. Det finns även konventionella intimoljor/tvättoljor som är baserade på paraffin/mineralolja. Så läs noga på förpackningen innan.

+ Tvätta istället med Ekologisk Kallpressad Olivolja eller Ekologisk Kallpressad Kokosolja och ljummet vatten. Skonsamt, återfuktande och balanserande.
Egenskaper Kokosolja/Olivolja: Antiseptisk, Svampdödande, Läkande, Lugnande, Passar Känslig hud.

- Tänk också på att de flesta vanliga tamponger tillverkas av högabsorberande, klorblekt material, bindor och trosskydd av olika syntetiska material, ytbehandlingsmedel, plaster, klorblekt pappersmassa och ibland även doftämnen.
Detta kan lätt verka uttorkande och irriterande på slemhinnor samt skapa obalanser.

+ Tips är istället att använda Ekologiska Tamponger/Bindor, Eko Tygbindor eller allra helst Menskopp. Menskoppen är skonsam för slemhinnorna och är en riktigt bra investering då den går att använda i flera år.

Har jag missat något? Har ni några frågor eller egna tips? Skriv gärna en kommentar här nedan! 

20 kommentarer:

 1. Tack för att du skriver om det här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Tack för din kommentar! Kul att få tipsa om bra grejer!
   /Evelina

   Radera
 2. Vilket superviktigt inlägg! Tack! Och tack generellt för en grym blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, tack!! Så kul att höra!
   /Evelina

   Radera
 3. Jag håller med, det är jättebra att du skriver om det! Jag tycker det funkar bäst att bara tvätta med vatten när man duschar, och smörja med kokosolja efteråt. Kokosolja är verkligen fantastiskt! Sen har jag märkt en sak, om man får svamp. Det hjälper att minska på kolhydraterna och även (såklart) smörja med kokosolja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja det håller jag med om! Vatten först kokosolja sen, funkar ju också jättebra! Tack för att du delar med dig!
   /Evelina

   Radera
 4. Roligt att du skriver om intimhygien vilket jag tycker är viktigt att skriva om. Jag kan tipsa om hair&body schampo basic från Maria Åkerberg som är mycket mild och funkar super till intima delar. Har testat med olja men saknat den fräscha känslan som nämnd produkt från MÅ ger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag förespråkar olja eller bra vatten just för att vi inte ska tvätta bort det naturliga skyddet som finns och för att just för mycket tvättande kan skapa obalanser, torra slemhinnor och svamp. Oftast blir det inte "fräschare" genom att tvätta med tvål. Men kan tänka mig att det går att kombinera olja och lite av den tvålen du nämner. Fast som sagt, tror inte riktigt att det är menat att vi ska använda tvål där som sagt.
   Tack för din kommentar och att du delar med dig av dina erfarenheter kring eko intimhygien!
   Ha det fint!
   /Evelina

   Radera
  2. Då fick jag en tankeställare med oljetvätt :) Vad tycker du då om intimtvätt med mjölksyra? T.ex. så har jag testat intimmousse just med mjölksyra som bidrar till rätt pH-värde, har få ingredienser som ser ganska bra ut, dock tyvärr ej ekologisk produkt. Har letat efter ekologisk intimtvål som är dock svår att hitta men det är kanske meningen med tanke på det du skriver ovan :)

   Förresten tack att du har uppmärksammat hur viktigt det är med ekologiska trosskydd och ekologiskt mensskydd. Själv brukar jag köpa trosskydd Lingonvecka från Renée Voltaire.

   Radera
  3. Så bra! Kul som sagt att kunna inspirera och tipsa om bra grejer och alternativ till konventionell intimtvätt.
   Jag är inte mycket för de tvättar som du nämnt ovan heller, så som lactacyd och intimtvättsmousse. Då blir det ändå ofta för tvättande och uttorkande.
   Olivolja är dessutom naturligt pH balanserande plus de egenskaper jag nämnt i inlägget :)
   Renée Voltaires Lingonvecka är absolut bra produkter. Sedan finns också märker Natracare.
   /Evelina

   Radera
 5. Hej hej! Eftersom du kan så mycket om vård av kroppen så undrar jag lite (är i stort behov av expertråd) om du kan tipsa om bra solskyddsprodukter som är vänliga mot kropp, ansikte och ev. miljö? Finns det några bra på marknaden som man kan köpa till ett inte alltför dyrt pris? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag brukar använda solkräm från Eco Cosmetics (finns i flera webbutiker) :)
   /Evelina

   Radera
 6. Jag måste bara fråga.. olja täpper väl igen rören i avloppen? Eller har jag fel? Har hört att de inte e bra å spola ner.
  Tack för en superbra blogg. Jag älskar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Då det inte är så stora mängder bör det inte påverka. Inget jag märkt av!
   Om det skulle hända så kan man hälla bikarbonat och äppelcidervinäger i avloppet :) Tillsammans med hetvatten löses stoppet upp.
   /Evelina

   Radera
  2. tack för tipset:)

   Radera
 7. Tack! Som jag har letat efter detta. Och tack för en fantastisk sida! Den hjälper mig enormt i min resa mot att byta ut allt onaturligt skräp som vi stoppar i/på oss. Tack tack tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Vad kul att höra :)
   /Evelina

   Radera
 8. Vill först tacka för en underbar blogg!!!:) Har alltid din blogg kvar i "fönstret" på ipaden :) Detta med intimtvätt gör mig galen:/ Just i dagsläget använder jag Aco intimolja men jag tycker dels den är dyr och sen önskar jag ett mer ekologiskt alternativt. Tänkte beställa en glasflaska med pump från Organicmakers och fylla med ekologisk olivolja..men funkar verkligen tex Änglamarks olivolja? Känns lite mysko med matolja där nere ;) Kan även passa på att fråga om jag även kan använda olivolja till att tvätta rent efter blöjbyte när bebis gjort nr2? Vill spara så mycket pengar som möjligt nu när man är mammaledig och ekologiska barnoljor springer gärna iväg i pris:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla!
   Vad kul att du gillar bloggen! :) TACK!
   Ekologisk kallpressad olivolja från mataffären funkar fint tycker jag! Brukar varva mellan olivolja och kallpressad kokosolja.
   Intimoljan som du nämner ovan innehåller så vitt jag vet paraffin (mineralolja) så då tycker jag att olivolja och kokosolja är mycket bättre alternativ.
   Jag har läst att många använder olivolja vid blöjbyte, så det bör fungera bra :)
   /Evelina

   Radera