2014-04-23

Kirskålspesto, Kikärtsknäcke & Dagsattplocka.se

Kikärtsknäcke med Kirskålspesto I bakgrunden syns en Tusensköna som även den är ätbar, läs mer om den HÄR. Under min kategori Örter här på bloggen så skriver jag om Vilda växter i naturen samt om Örter i Hudvård, Teer, Mat och Smoothies.
Tur att det finns Kirskål i mängder att plocka, för det är ju så gott med Kirskålspesto!
Ungefärligt recept: ca 2-3 nävar Kirskål och 1 näve Mandlar samt ca 3 msk Olivolja, mixa i hushållsassistent. Ha sedan i lite Havssalt och pressad Citron. Smaka av och tillsätt tex mer olivolja eller mandlar om du tycker att det behövs.
För den som vill går det ju att ha i lagrad ost och vitlök också. Jag tycker att det blev så gott bara såhär, enkelt.

Kikärtsknäcket gjorde jag på det jag hittade hemma i skafferiet!
2 dl Kikärtsmjöl* / 1 dl Linfrön* / 1 dl Solroskärnor* / 3 dl Hett vatten
Blanda först de torra ingredienserna och häll sedan på vatten. Gnid in ett bakplåtspapper med Olivolja/Kokosolja och pytsa sedan över smeten. Bred ut smeten med en spatel eller med fuktade händer. Strössla sedan över Havssalt.
Grädda knäcket på 150 grader i ca 50 min. Skär upp knäcket i bitar och vänd på dem efter ungefär halva tiden. 

För er som också tycker om att plocka vilda växter/örter i naturen eller som vill lära sig mer så kan jag tipsa om Dagsattplocka.se. Via Dagsattplocka får du ett nyhetsbrev med tips om vilka växter det är dags att plocka just nu! Även recepttips och fina bilder.
En sida som jag besöker ofta är Skogsskafferiet.se, bra information och bilder. Läs mer om vilka växter som går att plocka nu i April HÄR.
I bokväg så är Det Vilda Köket riktigt bra (Lisen Sundgren / Rune Kalf-Hansen), väldigt vackra bilder, mycket information och fina recept.

Om ni har fler tips på bra sidor, bloggar eller böcker så tipsa gärna i en kommentar här nedan :)

6 kommentarer:

  1. Tack för inspirationen! Letade efter kirschkål igår, men hittade ingen! (är ju i och för sig kanske både negativt och positivt) Men, jag hittade lite nässlor i alla fall. Det blev en ungsomelett igårkväll, skrev om det på bloggen om du blir sugen, blev faktiskt jättegod! :)
    /Annie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad kul att höra att blir inspirerad :)
      Oh, vad gott! Nässlor är fina grejer det :)
      Tack för ditt tips!
      /Evelina

      Radera
  2. Hej! Funkar peston med pinjenötter med? Vill så gärna prova då det lät himla gott detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, absolut :) Det blir nog kalasgott det med!
      /Evelina

      Radera
  3. alltså herre vad jag längtar hem när jag ser allt gott du åstadkommer. just nu bor jag i en studentlägenhet på ett berg i norge och har ingen ugn eller aning om var jag ska hitta alla godsaker. det finns ingen skog utan bara barr-träd på berg..

    tack för att en alltid blir lika inspirerad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack!
      Låter inte helt dumt att bo i Norges fina natur heller? :) Men hemma är ju alltid bäst...trots allt :)
      Så kul att höra att du blir inspirerad i alla fall!
      /Evelina

      Radera