2014-03-12

Tvätta håret med Honung?

Jag provade att tvätta håret med Honung* för första gången häromdagen! Vanligtvis tvättar jag håret med olika Ekologiska Schampon (har ingen riktig favorit utan varierar mellan olika märken). Jag tvättar tyvärr håret rätt ofta (efter träning på morgnarna) och vill därför använda mig av en mildare tvättmetod emellanåt som inte sliter på hår och hårbotten. Att tvätta håret för ofta med Schampo* kan vara uttorkande för hår & hårbotten och skapa obalans. Honung gör håret mjukt och lent och känns riktigt vårdande.

Honung återfuktar hår och hårbotten, balanserar hårbotten och kan hjälpa till att ta bort mjäll och den oupphettade honungen är naturligt antibakteriell och svampdödande.
Tänk på att köpa en Ekologisk Honung som inte är upphettad, när honungen är "Raw" har den sina fina egenskaper kvar.  

Värm upp vatten i en kastrull tills det är fingerljummet, 1-2 dl beroende på den mängd du behöver. Rör sedan ner 1-2 msk honung i vattnet och rör tills honungen löst sig. Vill du ha någon eterisk olja i kan du ta 3-4 droppar Lavendel eller Rosmarin tex. Fördela sedan Honungstvätten i blött hår och massera först in i hårbotten och sedan resten av håret. Låt sitta en stund och skölj sedan noga med varmt vatten (tänk på att inte ha för hett vatten då det är uttorkande för hår och hårbotten).

Jag kommer stegvis försöka tvätta håret mindre med Schampo* och använda mig mer av Honungstvätt. Någon mer som provat att tvätta håret med Honung?   

24 kommentarer:

 1. Inte testat hunung då jag varit rätt beroende av schampoo :/ men ska absolut testa detta redan ikväll! Vore ju supersmidigt att kunna komma bort från schampoo-träsket!

  Behövs balsam efteråt? Är rätt beroende av det också nämligen :/
  Du kanske har någe tips på någe bra eget balsam?

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Åh, jag är också rätt schampoberoende..Men jag kommer inte helt sluta med schampo utan mer varva med Honungstvätt och Schampo för att låta håret vila lite emellanåt. Kanske kör jag på bara honung vissa perioder..får se..Spännande detta :)
   Balsam behövs inte! Håret blir sååå mjukt :)
   Jag har inget tips på eget balsam ännu men något jag genast ska kolla upp!

   Ha det fint! Kram!
   /Evelina

   Radera
 2. intressant, hade ingen aning om att man kunde göra det. klibbar det inte fast på något sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä inte jag heller! Det var faktiskt en läsare som tipsade mig :) Så jag blev nyfiken!
   Nej det klibbar inte fast då allt sköljs ur håret. Riktigt fint som inpackning om man inte vill ha det som en tvätt.
   /Evelina

   Radera
 3. Jag har provat! Håret blev lent och fint men jag upplevde att det var lite svårt att få rent i hårbotten och nacken... Jag använder mest klockaregårdens malda tvättnötter och razullera, och är supernöjd med det! Ibland blandar jag i lite honung i leran också för att det hjälper mitt hår att inte bli så statiskt som det gärna blir av bara leran. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad kul att du provat! :) Jag kan tänka mig att håret kan vara svårt att få helt rent och att det handlar om jobbiga övergångar också..Det tar ju ett tag får hårbotten att vänja om sig.
   Har tidigare provat bara Rasullera men blev inte så fäst vid det..Bra tips med malda tvättnötter! Ska kollas upp :)
   /Evelina

   Radera
 4. Hej!
  Tack Evelina för en fantastisk blogg! Har följt med i några veckor nu och är stormförtjust över alla bra tips som trillar in! Jag har också slutat med schampo, om du inte har stött på den innan så är denna sida bra; http://www.nopoo.se, där finns massor med tips på både tvättmetoder - och eftersköljningar med balsameffekt. Själv har jag till en början tvättat med rågmjöl, men har inte riktigt blivit kompis med den metoden. Experiment, experiment... Nu blir jag sugen på att prova honungstvätt. Vilka effekter ger honungen? Mjukt, men finns det risk att det blir tungt eller kladdigt, tycker du? Jag får väl prova.... Lycka till med ditt svall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack själv! Fantastiskt kul att höra :) nopoo.se är en riktigt bra sida att hitta inspiration och tips, ska ta mig tid att läsa den mer noggrant någon dag!
   Jag tror att Honungstvätt kan upplevas olika beroende på vem det är som använder den...Så prova och se vad du tycker :) Ge det lite tid eller varva med schampo ibland som jag tänkt göra till en början!
   Ha det fint!
   /Evelina

   Radera
 5. Bra med honung har testat själv fast honung med balsam är bäst för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Bra tips :) Har fått en massa bra tips nu och en hel del att prova framöver :) Tack!
   /Evelina

   Radera
 6. Hej,
  Jag har tvättat håret med honung. Tog ca1 tsk honung + lite vatten och massera in det bara i hårbottnet. Sedan sköljde jag med ljummet vatten och samtidigt masserade jag hårbottnet. Nu för tiden så tvättar jag inte alls håret med varken schampo eller honung utan sköljer håret varje dag med ljummet vatten och samtidigt masserar hårbottnet. Det som är A och O är att man borstar hårbottnet varje kväll ordentligt med en borste gjort av naturhår. Hårbottnet mår bra, håret mår bra och inga styling produkter behövs- rekommenderar varmt. H. Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pernilla!
   Oj, så skönt att bara använda vatten..:) Lär nog ta lite tid innan jag kommer dit men tack så mycket för ditt tips om borsten!! Det ska jag absolut testa! Ha det fint
   /Evelina

   Radera
 7. Svar
  1. Tusen tack!! Så glad jag blir att du gillar den :)
   Ha en bra dag!
   /Evelina

   Radera
 8. Hej Evelina och tack för din fina, inspirerande blogg! Tips på balsam är någon slags vinäger, jag har använt äppelcidervinäger men det kan bli lite tungt för håret, speciellt om man har lätt att få fett hår, så jag tror det ska funka bra med vitvinsvinäger också. Jag tvättar nu mitt hår med bikarbonat och sedan sköljer jag det med äppelcidervinäger, allt enligt nopoo.se :) Det går sakta men säkert framåt. är lite sugen på att testa andra tvättmetoder så honungstvätt låter ju jättebra, det tror jag håret skulle gilla! /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma!
   Äppelcidervinäger har jag provat några gånger och varit nöjd med! Det lilla minuset är doften som kan hänga kvar..men annars bra! Vitvinsvinäger har jag inte provat!
   Bikarbonat har jag heller inte provat då jag hört olika rön om den metoden..Men bör ju även prova det någon dag.
   Tack för tips och kul att du läser och gillar bloggen :)
   /Evelina

   Radera
 9. hej, ville ba' tipsa: testade att använda honung som ansiktstvätt för någon dag sedan (enligt: http://www.alltomhonung.se/ansiktstvatt-med-honung/) och GUD vilken förändring! trodde verkligen inte jag skulle märka någonting. men huden blev jättelen och hyn samt JAG kände mig piggare. som att ha fått en ansiktsbehandling på spa eller något. verkligen ett tips till de med problemhy (som jag, som ofta har finnar och är rödflammig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för att du delar med dig :)
   Älskar också att tvätta ansiktet med Honung! Samt ha det i ansiktsmasker :) Underbart!
   /Evelina

   Radera
 10. Testa att tvätta håret med logonas rhassoul lertvätt! Håret blir både rent och lent utan massor av onödiga tillsatser=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset :) Jag brukar använda Urtekrams Rasul-schampo ibland och är riktigt nöjd med det :)
   /Evelina

   Radera
 11. Jag brukar göra egen ansiktspeeling av en tesked honung och lite strösocker. Applicerar på fuktig hud och masserar försiktigt, tillsätter lite mer vatten om det "går trögt". Undviker förstås den ömtåliga huden kring ögonen. Tycker att det ger riktigt len hy + att honung är antiinflammatorisk! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken lämplig skrubb! :) Tack för tipset! Är ett stort fan av honung i masker och skrubbar :)
   /Evelina

   Radera
 12. Hej Eveliina, tack ör tipset! vart man kan få tag på ekologiskt honung?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ekologisk Honung kan du hitta i de flesta mataffärer :) Det bästa är ju såklart också att den är svensk.
   Jag brukar köpa svensk Ekologisk Oupphettad honung från en liten hälsobutik här i stan. Så kika i hälsobutiker också, även i hälsobutiker på nätet :) Raw/Ej upphettad honung har de fina egenskaperna.
   /Evelina

   Radera