2014-03-10

Mjuk Kaka med Palsternacka & Kokos-Citron Topping (Gluten/Laktos-fri, Eko)

I lördags bjöd vi hem mina föräldrar på fika. Jag hade gjort en Mjuk Palsternacks-kaka kvällen innan (den blir som godast om den får "stå till sig lite" i kylen) som jag sedan toppade med en Kokos & Citron "glasyr". Kakan kan delas upp i 10 bitar (2 av dem norpade jag och Fredrik till kvällsfikat dagen innan..) Men resterande bitar fikades upp på lördagen, det tar jag som ett gott betyg :) Se recpet här nedan.

Mjuk Kaka med Palsternacka
(Eko, Glutenfri, Fri från Raffinerat Socker & Laktosfri)
3 st något större Palsternackor* / 100 g Hasselnötter* / 2 st Ägg* / 2 dl Kokossocker* / 2 dl Kokosolja* / 2 dl Bovetemjöl* / 1/2 tsk Äkta Vaniljpulver* / 1 nypa Salt / 2 tsk Bakpulver* / 1 tsk Kanel / 1 1/2 dl blandade frysta Blåbär & Lingon*

Skala och finriv Palsternackorna och hacka Hasselnötterna. Vispa Ägg och Socker fluffigt och vispa sedan ner oljan. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ned i Äggsmeten. Blanda sedan ned de hackade Hasselnötterna & riven Palsternacka. Rör till en jämn smet och rör försiktigt ned Lingon & Blåbär mot slutet. Häll smeten i en smord form (24 centimeter i diameter) med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40-50 min. Håll koll genom att använda en sticka för att se om kakan är färdiggräddad.

Kokos & Citron -Topping 
2 3/4 dl riven Kokos* / 2 1/2 msk pressad Citronsaft* / 1 nypa Äkta Vaniljpulver* / 2 1/2 msk Honung* (eller mer efter smak) / 2 - 2 1/2 msk Vatten

Mixa alla ingredienser i en hushållsassistent eller blender tills du har en jämn smet. Häll i mer vatten om konsistensen blir för hård och söta ev med mer honung efter tycke. Kokossmeten kan behöva mixas några minuter för att bli helt jämn och krämig.
Bred ut toppingen på kakan med hjälp av fuktade händer eller en spatel. Toppa med rivet Citronskal*, Lingon* och lite Agavesirap*.


1 kommentar:

  1. När du bakar, vilken kokos olja använder du då?
    Älskar din blogg!

    SvaraRadera